Typek przerobił sobie 164 na elektryka:
Idę o zakład, że będziemy widzieć takich przeróbek coraz więcej. Nie obejrzałem jeszcze całości, ale zapowiada się na robotę z głową.
Na pewno ma tu duże straty energii, bo zostawia oryginalny układ napędowy razem ze skrzynią, ale za to wygląda to estetycznie i stylowo.
Konwersje spalinowych V na elektryki
- dom?n
- Administrator
- Kontakt:
Konwersje spalinowych V na elektryki
1 x
940 Turbo '91 · dekwadrat · poznańskie klasyki nocą
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW
Re: Konwersje spalinowych V na elektryki
Widziałem przeróbkę Rovera P5. Zrobiona spoko, ale jeździła do bani.
Ja bym się nie zdecydował. A już w ogóle w takim Volvo z B30 pod maską.
Ja bym się nie zdecydował. A już w ogóle w takim Volvo z B30 pod maską.
0 x
Widziałem kilka przeróbek wczesnych porsche 911 na elektryki. Projekty za grube dziesiątki i setki tysięcy euro. Zrobione na prawdę ze smakiem w sensie oprócz braku rury wydechowej nie widać różnicy. Przebudowy od podstaw może nie na poziomie singer ale blisko.
Producenci wypowiadali się o klientach. Okazało się że na takie konwersje decydują się osoby które mają już kilka albo kilkanaście porsche i użytkowanie starego auta na co dzień jest jednak uciążliwe. Konwersja na elektryka daje im możliwość obcowania ze swoim autem bez konsekwencji i z łatwością na co dzień a zabytki z pełną wartością używane są od święta i na poważniejsze imprezy motoryzacyjne.
Producenci wypowiadali się o klientach. Okazało się że na takie konwersje decydują się osoby które mają już kilka albo kilkanaście porsche i użytkowanie starego auta na co dzień jest jednak uciążliwe. Konwersja na elektryka daje im możliwość obcowania ze swoim autem bez konsekwencji i z łatwością na co dzień a zabytki z pełną wartością używane są od święta i na poważniejsze imprezy motoryzacyjne.
0 x
W Krakowie widzialem Cinquecento z silnikiem elektrycznym. Zajrzalem pod spód i silnik był połączony z oryginalną skrzynią biegów.
Jakieś baterie w środku na miejscu tylnych siedzeń. Auto dwuosobowe.
Ktoś musiał zrobić jakąś opinie rzeczoznawcy, sam nie wiem jak to porobione formalnie. Bo auto jako tako ma swoją homologacje fabryczną. W każdym razie miało to zielone blachy.
Ktoś musiał zrobić jakąś opinie rzeczoznawcy, sam nie wiem jak to porobione formalnie. Bo auto jako tako ma swoją homologacje fabryczną. W każdym razie miało to zielone blachy.
0 x
- Maciek4530
???Iwan pisze: ↑23 marca 2025, 14:38 W Krakowie widzialem Cinquecento z silnikiem elektrycznym. Zajrzalem pod spód i silnik był połączony z oryginalną skrzynią biegów.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Fiat_Cinquecento_Elettra
1 x
Fiat w latach 90 miał w ofercie kilka aut elektrycznych, w tym samym czasie
Panda Elettra i Cinquecento/Seicento Elettra.
Szedłeś do salonu w jakimś cywilizowanym kraju
0 x
The Saab 900: built like a Merc, safe as a Volvo and so much cooler than a BMW
Były też citroeny saxo i bliźniacze peugeoty 106 elektryczne. Kiedyś nawet chciałem kupić. Było kilka sztuk na mobile ale jak wróciłem do tematu po roku to już wszystkie zniknęły…
1 x
AX już był w elektryku
Ba! Czechosłowaccy listonosze rozwozili listy elektrycznymi favoritkami, a tatra miała w przygotowaniu małego elektryka.
U Pepików temat zaorał VW, który wykupił czeskie zakłady Skody i stwierdził, że to konkurencja dla ich wewnętrznej produkcji... elektrycznego Golfa CitySTROMera (swoją drogą jedyna generacja golfa która nie miała zelektryfikowanej wersji to bodaj MK 4)
Najciekawszy temat to miasto elektrycznych samochodów stworzone przez Niemców na Rugii. Zabawa trwała przez kilka lat w pierwszej połowie lat 90.
To był czas kiedy każdy liczący się producent miał w ofercie elektryka albo nad nim mocno pracował. Z Mercedesem A na czele; bo od początku był przewidziany jako auto elektryczne z pakietem baterii pod podłogą - to ta słynna kanapkowa konstrukcja, która została potem zachowana w wersji spalinowej.
Ale były też elektryczne ople astry (w kombiu mające z tyłu zawieszenie na resorach piórowych), elektryczne dostawcze mercedesy, elektryczne T4 od VW czy nawet prądowy Cityliner od Neoplana. Moje ulubione to chyba BMW E1
Lobby paliwowe wtedy zaorało temat, o co trudno nie było bo ówczesny miks energetyczny w Niemczech był mocno węglowy
2 x
The Saab 900: built like a Merc, safe as a Volvo and so much cooler than a BMW
Ciekawe informacje w kontekście dzisiejszej elektryfikacji. Czytałem też kiedyś o autach elektrycznych z początku XX wieku. Muszę doczytać co wtedy spowodowało zaniechanie ich rozwoju.
0 x