Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
Awatar użytkownika
fonderal

Re: Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: fonderal »

koniorro pisze:Skrzynia M90 a piec 2.3 turbo z 98
Tutaj widać go dość dobrze.

Obrazek
0 x
Awatar użytkownika
saabauto
Kontakt:

Post autor: saabauto »

maab pisze:Siema,
Mam wątpliwość dotyczącą rozrusznika do B230FT. Że rorzuszniki do redblocków są fizycznie wymienne to już wiem, ale czytam też, że były dwie wersje: 1,1 kW i 1,4 kW. Czy dobrze podejrzewam, że do wersji turbo nadaje się ten słabszy? I czy jak wsadzę mocniejszy to czy na tym stracę? :) Dzięki za pomoc.
Nie stracisz, ba, nie odczujesz różnicy. Serio.
1 x
--
pzdr. Mateusz Nowakowski vel George
http://www.naprawavolvo.pl
tel: 500 740 940
Awatar użytkownika
Sinuspi

Post autor: Sinuspi »

marcinGT pisze:
bnw pisze:
zlyzuw pisze:Manometr od NIVO.
To jest Monroe leveling system.

Co do pytania o kompletnosc to całość stanowią amortyzatory wraz z przewodami + zespół manometru w wersji tańszej, w wersji pełnej jest kompresor i klikadelko że wskaźnikiem. Tania wersję pompujesz na stacji, droższa - z guziczka.

Ceny: w zeszłym roku sprzedał się cały zestaw za 1700 pln. Pojedyncze amortyzatory są czasami w sprzedaży, cena to ok 800-900 pln za sztukę. Dla porównania - nivomat to około 1300-1700 pln na stronę.
Swoją drogą moje, mimo że wyglądają i działają bardzo spoko niestety wymagają częstego dopompowywania. Zimą praktycznie po 1-2 dniach schodziło powietrze, teraz jak jest ciepło ciśnienie trzyma z tydzień, niemniej trochę to upierdliwe. Wszystkie pokrętła są podokręcane.
Obrazek
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika
dom?n
Administrator
Kontakt:

Post autor: dom?n »

Sinuspi pisze:
Obrazek
Właśnie tak wyglądał ten zestaw jak go kupiłem i montowałem w tej furze :) Ganc noje, prosto z fabryki.
0 x
940 Turbo '91 · dekwadrat · poznańskie klasyki nocą
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW :D
koniorro

Post autor: koniorro »

fonderal pisze:
koniorro pisze:Skrzynia M90 a piec 2.3 turbo z 98
Tutaj widać go dość dobrze.

Obrazek

Wielkie dzięki za pomoc ;)
0 x
to_masz

Post autor: to_masz »

dom?n pisze:
Sinuspi pisze:
Obrazek
Właśnie tak wyglądał ten zestaw jak go kupiłem i montowałem w tej furze :) Ganc noje, prosto z fabryki.
Ale to jest ten "ubogi" zestaw, dmuchasz na stacji z pompki?
bez tego przełącznika od którego zacząłem poszukiwania w temacie
0 x
Awatar użytkownika
dom?n
Administrator
Kontakt:

Post autor: dom?n »

to_masz pisze: Ale to jest ten "ubogi" zestaw, dmuchasz na stacji z pompki?
Tak, to ten prostszy / uboższy / jakkolwiek to nazwać.
1 x
940 Turbo '91 · dekwadrat · poznańskie klasyki nocą
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW :D
Awatar użytkownika
Milco

Post autor: Milco »

to_masz pisze:Ale to jest ten "ubogi" zestaw, dmuchasz na stacji z pompki?
Mi się wydaje (na 99%), że z tym przełącznikiem (i sprężarką we wnęce bagażnika) to był zestaw do serii 200 (możliwe, że oprócz tego - do serii 200 - był też drugi z wentylkiem we wnęce, bez kompresora, bo taki widnieje np. w skandix).
Wnioskuję po stylistyce przycisków i trochę mi się nie widzi coś takiego na desce np. w 960-ce.
Gdzieś kiedyś w sieci widziałem zdjęcia tego w serii 200 właśnie. Natomiast nigdy nie widziałem wersji ze sterowaniem z kabiny w serii 700/900. Może po prostu zrezygnowali z tego później i zostawili tylko z wentylkiem? ..Ale mogę się mylić.
Link do obrazka. Ktoś napisał, że do 200:
Załączniki
IMG_1147.JPG
IMG_1147.JPG (119.19 KiB) Przejrzano 5709 razy
1 x
Awatar użytkownika
fonderal

Post autor: fonderal »

Podsumujmy serię 700/900:

Obrazek

Fully automatic to nivomaty, semi-automatic Monroe pompowane kompresorkiem sterowanym guzikami, manual to Monroe i wentyl w bagażniku.

Wychodzi, że do serii 700 można było zamówić każdy z trzech wariantów (panel ze strony 4.51 to taka wstawka w dziurę obok zapalniczki, w niego wtykało się sterowanie kompresorem), zaś do 900 oficjalnie albo nivo, albo Monroe pompowane ręcznie. Niemniej rzadko bo rzadko, ale widuje się dziewięćsetki z kompresorkiem, sam bym go dołożył, gdybym zamiast nivo miał pompowane amorki:)

Nawiasem mówiąc kiedyś, jak mi zdechł jeden nivomat, przymierzałem się do Monroe, bo to taki trochę bajerancki ficzer. Były do kupienia chyba za 900 zł, komplet nowych z wężykami i galanterią, ale z wentylkiem w bagażniku. W końcu stanęło na wymianie nivo na nowe, zabolało w kieszeni, ale z perspektywy czasu nie żałuję decyzji.
1 x
Awatar użytkownika
endriugto

Post autor: endriugto »

endriugto pisze:
endriugto pisze:
saabauto pisze:
Aniemówiłem? :-) prędkościomierz mnie naprowadził. Tak się dzieje w 200/700 jak jest kucnięta bateria i dajesz duze obciążenie.
To teraz trzeba sprawdzić czy to aku jest jednak padnięte czy coś dernuje baterię. Chyba zamienię aku z siedemsetą.
Po naładowaniu aku autko pięknie odpaliło i jestem nim dzisiaj w pracy zobaczymy co wydarzy się po paru godzinach. Wziąłem woltomierz :)
Zamieniłem aku z siedemsetą i po 3 dniach okazało się że jednak dwuseta drenuje aku. Szukałem jakiegoś info w sieci ale nic nie mogłem znaleźć. Czy jest jakieś typowe miejsce które mógłbym sprawdzić?
0 x
ODPOWIEDZ