Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.
Re: Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.
Sprawny, zresztą zamieniałem między autami i bez zmian, tzn te które jedzilo jeździ a te które nie paliło dalej nie pali...
Edit: już pali, jednak LH jetronic w naszych volvo to genialnie prosty system, potwierdziło się to co wiedziałem wcześniej, można odpiąć wszystkie czujniki z wyjątkiem czujnika położenia wału i musi palić, nawet bez przepływomierza.
Finalnie okazało się, że auto nie odpalało bo był brak przejścia w wiazce na jednej z żył właśnie od czujnika położenia wału. Cóż to niby dopiero nieco ponad 30 lat auto ale i nowszym się zdarzają utleniające się połączenia czy przewody...
0 x
- Maciek4530
A na mój temacik czas się znajdzie? Bo cisza w eterzeSinuspi pisze: ↑29 lipca 2025, 22:03xjtdi pisze: ↑29 lipca 2025, 21:57LH 2.4 auto z 1993 roku. Kupiłem nieodpalajacego Gruza, auto stało pod blokiem 2 lata. Co ciekawe jest bardzo zdrowe blacharsko, od spodu zero korozji, wypadkowych śladów brak poza tylnimi drzwiami w innym odcieniu. Z wad miejscami schodzi klar z maski, dachu i klapy bagazniki no o nie odpala. Dziś z auta usunąłem alarm od którego zgubiono pilota i wywaliłem kompa od LPG bo nie za bardzo działał. Mówiąc krótko instalacje połączyłem tak jak było fabrycznie.
Progres jest, teraz auto kręci z kluczyka, pompa paliwową po przekreceniu kluczyka załącza się na kilka sekund. Niestety jak pokręcę silnikiem to pompa paliwową staje- brak sygnału z kompa.
Błędy próbowałem wimigac stety/niestety i na ecu i na ezk kod 1-1-1.
Jeszcze mam jeden trop- czujnik położenia wału a dokładniej jego kabel zaatakował jakiś gryzoń. Jutro podmienię czujnik z mojego auta, może to być to.
W każdym razie za cenę 1,5tys nawet jak bym miał go rozebrać na części to raczej się zwróci, no i ma alufelgi draco z dekielkami. Ale chciał bym go odpalić bo co prawda,to zwykle B230FB ale ma klimę pewnie tez niedziałającą ale może się da ożywić, no i ma fajny kolorek taki jasny morski zielony.
Znam tą chorobę, niestety niewytłumaczalny mam progres. Kupiłem ostatnio 745 B230F.
Też odelepegowałem ale z miksera i butli.
Naszych tam było kilkunastu. Diagnozuje, jak mam siły.
https://ozvolvo.org/d/9733-bosch-lh-jet ... out-tables
0 x
Jest priorytetowy.Maciek4530 pisze: ↑03 sierpnia 2025, 16:31A na mój temacik czas się znajdzie? Bo cisza w eterzeSinuspi pisze: ↑29 lipca 2025, 22:03xjtdi pisze: ↑29 lipca 2025, 21:57
LH 2.4 auto z 1993 roku. Kupiłem nieodpalajacego Gruza, auto stało pod blokiem 2 lata. Co ciekawe jest bardzo zdrowe blacharsko, od spodu zero korozji, wypadkowych śladów brak poza tylnimi drzwiami w innym odcieniu. Z wad miejscami schodzi klar z maski, dachu i klapy bagazniki no o nie odpala. Dziś z auta usunąłem alarm od którego zgubiono pilota i wywaliłem kompa od LPG bo nie za bardzo działał. Mówiąc krótko instalacje połączyłem tak jak było fabrycznie.
Progres jest, teraz auto kręci z kluczyka, pompa paliwową po przekreceniu kluczyka załącza się na kilka sekund. Niestety jak pokręcę silnikiem to pompa paliwową staje- brak sygnału z kompa.
Błędy próbowałem wimigac stety/niestety i na ecu i na ezk kod 1-1-1.
Jeszcze mam jeden trop- czujnik położenia wału a dokładniej jego kabel zaatakował jakiś gryzoń. Jutro podmienię czujnik z mojego auta, może to być to.
W każdym razie za cenę 1,5tys nawet jak bym miał go rozebrać na części to raczej się zwróci, no i ma alufelgi draco z dekielkami. Ale chciał bym go odpalić bo co prawda,to zwykle B230FB ale ma klimę pewnie tez niedziałającą ale może się da ożywić, no i ma fajny kolorek taki jasny morski zielony.
Znam tą chorobę, niestety niewytłumaczalny mam progres. Kupiłem ostatnio 745 B230F.
Też odelepegowałem ale z miksera i butli.
Naszych tam było kilkunastu. Diagnozuje, jak mam siły.
https://ozvolvo.org/d/9733-bosch-lh-jet ... out-tables![]()
1 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Czy ktoś pamięta lub ma jak zmierzyć jaką długość ma wał napędowy pod skrzynię M90 do redblocka?
0 x
Panowie.
Podrzuci ktoś wymiary pasków osprzętu - alternator, pompa wody, klimatyzacja i rozrządu ?
Po vinie w wyszukiwarkach sklepów wyskakuje kilka rozmiarów.
940 II kombi 2.3T FK 1997.
Podrzuci ktoś wymiary pasków osprzętu - alternator, pompa wody, klimatyzacja i rozrządu ?
Po vinie w wyszukiwarkach sklepów wyskakuje kilka rozmiarów.
940 II kombi 2.3T FK 1997.
0 x
- Maciek4530
Cześć! Nie ma ktoś może starej pompy hamulcowej do 240 z ABS? Szukam jakiejś starej, raczej już nie do użytku w celach "naukowych" 
0 x
Witam, od lat użeram się i w końcu chcę o tym napisać.
Volvo 760 1988 z multilinkiem, problem z ABS-em, tempomatem i lampką przepalonej żarówki.
ABS chodził cały czas, więc przez lata był wyciągnięty przekaźnik, jakoś z rok temu wymieniona pompa ABSu na wyjętą z 740 (po nr się zgadzała), ABS za zaczął działać lepiej, lecz jakby "ściągał w lewo". Czujnik w lewym kole od razu wymieniony lecz dalej było to samo. Wczoraj wymieniony czujnik w prawym kole, ABS do ok. 30 km/h działa poprawnie, powyżej się wyłącza. Bezpiecznik przy przekaźniku pod zegarami sprawdzony.
Działają wszystkie żarówki, lecz świeci kontrolka przepalonej, gdzie szukać przyczyny, już mi wzrok wypala przy jeździe. Czy to może być powiązane z wyjściem na przyczepę (jest hak)?
Czy tempomat nie działa ze względu na nie działający ABS, czy gdzieś indziej szukać? Przez ostatnie 6 lat zadziałał raz na początku i od wtedy już nic...
Pozdrawiam i przepraszam, że nie aż tak krótko
Volvo 760 1988 z multilinkiem, problem z ABS-em, tempomatem i lampką przepalonej żarówki.
ABS chodził cały czas, więc przez lata był wyciągnięty przekaźnik, jakoś z rok temu wymieniona pompa ABSu na wyjętą z 740 (po nr się zgadzała), ABS za zaczął działać lepiej, lecz jakby "ściągał w lewo". Czujnik w lewym kole od razu wymieniony lecz dalej było to samo. Wczoraj wymieniony czujnik w prawym kole, ABS do ok. 30 km/h działa poprawnie, powyżej się wyłącza. Bezpiecznik przy przekaźniku pod zegarami sprawdzony.
Działają wszystkie żarówki, lecz świeci kontrolka przepalonej, gdzie szukać przyczyny, już mi wzrok wypala przy jeździe. Czy to może być powiązane z wyjściem na przyczepę (jest hak)?
Czy tempomat nie działa ze względu na nie działający ABS, czy gdzieś indziej szukać? Przez ostatnie 6 lat zadziałał raz na początku i od wtedy już nic...
Pozdrawiam i przepraszam, że nie aż tak krótko
0 x
- dom?n
- Administrator
- Kontakt:
Dla mnie to wygląda jak problem z niechlujnym dopięciem wiązki haka. W lewym półdupku bagażnika powinna być fabryczna kostka do instalacji tejże, stamtąd powinno się prowadzić kable dalej do wtyczki (i tylko stamtąd, żadnego podkradania sygnału z tylnych świateł etc).PzVITiger pisze: ↑02 lutego 2026, 14:39Działają wszystkie żarówki, lecz świeci kontrolka przepalonej, gdzie szukać przyczyny, już mi wzrok wypala przy jeździe. Czy to może być powiązane z wyjściem na przyczepę (jest hak)?
Sprawdziłbym czy czujnik przepalonej żarówki zareaguje kiedy odepniesz tę kostkę (lub jakieś złodziejki przy żarówkach). Nie jestem 100% pewien, ale wydaje mi się że tempomat też wyłącza się przy wykryciu niesprawnej żarówki przez sensor. A na końcu podmieniłbym sam czujnik (okrągły, obok przekaźników za radiem i wybierakiem skrzyni).
0 x
940 Turbo '91 · dekwadrat · poznańskie klasyki nocą
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW
A sam czujnik żarówek właściwy? Bo inne są do wersji z 3 stop (czerwony), inne do bez (biały), jedne testują żarówki STOP po uruchomieniu, inne dopiero po wciśnięciu hamulca.
Moce żarówek też wszędzie odpowiednie? Może gdzieś w pozycyjnym ktoś dał z jednej strony 10W zamiast 5W i już wywali błąd.
Moce żarówek też wszędzie odpowiednie? Może gdzieś w pozycyjnym ktoś dał z jednej strony 10W zamiast 5W i już wywali błąd.
1 x