Volvo 245 DL AUTOMATIC 1980 r.

Zaprezentuj swoją cegłę i aktualizuj na bieżąco swój temat
Awatar użytkownika
JoeM
Kontakt:

Re: Volvo 245 DL AUTOMATIC 1980 r.

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: JoeM »

No i się zaczęło.
Vołowina trafiła na warsztat dwóch pozytywnych braci (blacharz i lakiernik).
Szukałem dobrego, sprawdzonego warsztatu. Pomijając ceny, realny najszybszy termin to druga połowa wakacji. Słabo. Sąsiad ma mieszalnie lakierów i polecił mi braci, którzy u niego się zaopatrują. Często z nich korzystał i nie było skuchy. Są bardzo dobrzy za tą cenę. To stwierdzenie mnie nie przekonało na początku. Jednak pojechałem do kolesi. Panowie ucieszyli się na widok mojej cegły, a to dobry początek :lol: Warsztat mnie nie przekonał, choć widziałem gorsze z droższą robocizną i odpychającym nastawieniem. W sumie to nie warunki są najważniejsze a umiejętności. Bynajmniej tak sobie to tłumacze. Chcieli ¾ wyceny, którą robiłem u innych i start w styczniu. Pomyślałem, blisko domu, a sąsiad dopilnuje użycie właściwych podkładów i itd. Podjadę sprawdzę, po co kombinować. Znajomi mówili, że przesadzam z tym szukaniem. Że przeinwestuje, że można taniej, że nie powinienem tyle ładować w to auto. Kiedy przekroczyłem połowę powiększonego już budżetu (kupno auta, części i akcesoriów), zacząłem kalkulować i zaczynało mieć to sens. Sąsiad z mieszalni spytał o cenę, jaką mi dali po czym wziął telefon i cena spadła o 2 tyś. :D Był jeden warunek. Rozbieram i składam auto. Mi to pasowało, bo i tak chciałem brać w tym udział. Cena była tak niska, że nie miałem już wątpliwości. Jednak, czego wymagać za takie pieniądze. Nie ma nic za darmo. Dlatego ustaliłem premie, która mam nadzieje zmobilizuje do lepszej pracy. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj ogarnąłem prawie cały demontaż. Póki, co to rdza na podłodze przy samych progach. Wnęka koła zapasowego. Spody drzwi i klapy. Podszybie. Typowo. Jutro zdemontuje jeszcze przednią wykładzinę, zlecą błotniki i będziemy w pełni świadomi ile mam tam rudy. A i jeszcze przednia szyba do zdjęcia. Tam może być gnój. Zdjąłem ramkę i straszny syf tam jest. Błoto.

Obrazek

Obrazek

z przodu zdrowo :D
Ostatnio zmieniony 13 października 2021, 10:45 przez JoeM, łącznie zmieniany 3 razy.
0 x
Awatar użytkownika
dom?n
Administrator
Kontakt:

Post autor: dom?n »

Niezgniły pas tylny, niezła niespodzianka!
0 x
940 Turbo '91 · dekwadrat · poznańskie klasyki nocą
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW :D
Awatar użytkownika
Volvo744GLT

Post autor: Volvo744GLT »

Zdrowa buda!
0 x
Awatar użytkownika
Mareek

Post autor: Mareek »

Ślędzę temat i kibicuję. To że bierzesz udział przy demontażu i montażu ma jeszcze jeden plus. Będziesz dokładnie wiedział w jakim stanie była buda przed i co z tego zrobią "bracia".
0 x
Polecali zakup BMW, to się skusiłem
Awatar użytkownika
sambo

Post autor: sambo »

zapowiada sie dobrze! moje 245 '76 tez czeka podobna kuracja tylko w moim przypadku "bracia" to ja :geek:

powodzenia
sambo
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
fullsize

Post autor: fullsize »

Mi Twój opis początków remontu niestety nie pachnie niczym dobrym, bo bardzo podobnie zaczynało się wiele opowieści kolegów, którzy wstawiali fury do tego typu "zakładów" i kończyło się to niestety najczęściej po roku - dwóch odbieraniem fury w kawałkach, w stanie gorszym niż przed tym jak wjeżdżała do takiego "magika". Z doświadczenia wiem, że nie ma cudów i z trzech opcji: tanio, szybko i dobrze w 99,9% przypadków da się wybrać tylko dwie.
Ale nie chcę być złym prorokiem. Auto jest świetne, z całego serca Ci dobrze życzę i mam ogromną nadzieję, że w tym przypadku się mylę, i to będzie ten 0,1% :)
0 x
Chevy Caprice Wagon '88
Ex: Volvo 945 B200F '93
Ex: MB W123 240D '78
Ex: Oldsmobile Delta 88 Royale '84
Ex: MB W123 240D '84
Ex: Chevy Caprice Wagon '86
Awatar użytkownika
JoeM
Kontakt:

Uczciwością Panów się nie martwię. Nie jeżdżą super autami, warsztat lichy, a na podwórko kolejka (niestety wśród czekających aut brak klasyków). Na pewno zrobią. Poza tym to znajomi znajomego. Nie mogą mnie wystawić bo to byłby strzał w kolano. Sąsiad daje im robotę. Pytanie jak zrobią i co dla sąsiada znaczy dobrze zrobione auto :) Wierze w ludzi. W tym przypadku ryzykuje mniejszą kasą choć to mało pocieszające. Wszyscy dobrzy i sprawdzeni zajęci (w pierwszym półroczu). W niesprawdzonych warsztatach wywalę kupę siana i gwarancji nie mam. Przykre ale nie miałem w sumie lepszej alternatywy. Podejście mają super. Więcej entuzjazmu ode mnie :) Ja widzę tragedie oni zdrowe blachy. Cały czas zachwycają się jakie to solidne auto. Generalnie atmosfera bardzo miła. Niemniej cały czas patrze im na ręce. Jest taki system. Wstawiają balche, sprawdzam, zabezpieczają. I jak najmniej kitu. Martwię się jedynie lakierem. Nie mają kabiny bezpyłowej :? Jednak priorytetem jest dla mnie blacha. Lakier mogę poprawić.
0 x
rootolf

Post autor: rootolf »

sprawdź jak wyglądają podłużnice, te z przodu i z tyłu, przy mocowaniu tylnego wahacza i lewarka masz taką kieszeń - jak tam się woda dostała, to może być rdzawo, do robienia masz też przy tylnym nadkolu, pod takim wzmacniającym elementem, jak masz czas i chęci, to zedrzyj ze spodu zabezpieczenie antykorozyjne, bo często nie widać tego, a pod zabezpieczeniem szaleje ruda,
Generalnie nie jest źle, trzymam kciuki ;)
Zapytaj się czy blachy spawają doczołowo, czy na zakładkę, czy szlifują spawy, co robią z blachą pomiędzy zakładkami (czy czymś zabezpieczają), jaki mają schemat zabezpieczania blach po wstawieniu, co robią z elementami z rdzą, których nie da się wyciąć/wymienić.
0 x
Awatar użytkownika
JoeM
Kontakt:

rootolf pisze:sprawdź jak wyglądają podłużnice, te z przodu i z tyłu, przy mocowaniu tylnego wahacza i lewarka masz taką kieszeń - jak tam się woda dostała, to może być rdzawo, do robienia masz też przy tylnym nadkolu, pod takim wzmacniającym elementem, jak masz czas i chęci, to zedrzyj ze spodu zabezpieczenie antykorozyjne, bo często nie widać tego, a pod zabezpieczeniem szaleje ruda,
Generalnie nie jest źle, trzymam kciuki ;)
Zapytaj się czy blachy spawają doczołowo, czy na zakładkę, czy szlifują spawy, co robią z blachą pomiędzy zakładkami (czy czymś zabezpieczają), jaki mają schemat zabezpieczania blach po wstawieniu, co robią z elementami z rdzą, których nie da się wyciąć/wymienić.
Podłogę zostanie w całości sprawdzona. Poskrobią dokładnie w następnym tygodniu. Podłużnicę spoko.
Blachy spawają na zakładkę. Na każda gołą blachę idzie Fertan/podkład reaktywny. Fertan po min. dobie jest przemywany, odtłuszczony i pokryty epoksydem. Na tak przygotowane podłoże ewentualna szpachla. Wszystkie niedostępne miejsca/profile zostaną spryskane Fertanem. Wnętrze progów ma nalot rdzy. Fertan spenetruje i rozpuści rdze. Fertan się przemywa ale tam nie ma dostępu dlatego musi się utlenić i odparować. Po ok miesiącu pył zostanie wydmuchany a profile podgrzane dla pewności (fertan jest na bazie wody i musi wyparować). Po lakierowaniu Fertan zostanie pokryty woskiem ML procet. Przewiduje ok 4-5 litrów ciepłego wosku.
Ostatnio zmieniony 04 lutego 2015, 16:19 przez JoeM, łącznie zmieniany 1 raz.
0 x
Awatar użytkownika
JoeM
Kontakt:

Demontaż odbył się bezproblemowo. Części z rozbiórki oznaczyłem i spakowałem. Wszystko w całości (poza spinkami listew, jednorazówy :evil: ). Żadna śruba nie przysporzyła trudności :D W wolnym czasie wszystko będę przeglądał, czyścił i polerował. W aucie jeszcze mam do dokończenia elektrykę przy klapie. Musze ogarnąć tylko przewody w zawiasach klapy (wymienić na nowe bo pękły). Nie mam wycieraczki tylnej szyby ale części już zgromadziłem. Nie miałem spryskiwacza który powinien być we wnęce za prawym, tylnym kołem ale dzisiaj zdobyłem oryginalny :D Podłączenie będzie banalne. Później to już pierdoły. Wymiana deski rozdzielczej na idealną i podłączenie central zamka. Radio oryginalne zdobyte i podłączone. Wcześniej upolowałem roletę. Nówkę sztukę w fabrycznym kartonie :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Montowałem ją zgodnie z instrukcją. Łatwo nie jest. Niby kwestia wywiercenia 16 otworów na wkręty ale to mierzenie i poziomowanie trochę zajmuje. Możliwe że jestem zbyt dokładny ale trzeba wszytko dobrze pomierzyć bo w przeciwnym razie roleta będzie się marszczyć.

Przede mną montaż bagażnika. Jednak zanim zdecyduje się na wiercenie muszę znaleźć kogoś taniego od chromowanie. Cena renowacji w Poznaniu samych słupków (zdjęcia poniżej) zwala z nóg. Może znacie kogoś taniego? Rejon Polski bez znaczenia (wyśle paczka)

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 13 października 2021, 10:53 przez JoeM, łącznie zmieniany 1 raz.
0 x
ODPOWIEDZ