Czeka mnie jeszcze przewód paliwowy bak-pompa:
i sama pompa, bo wyje. Przewód nie pamiętam z czego, ale nie wykluczam Fagumitu
Z tą pompą to bym się wstrzymał i sprawdził czy ta w baku zapodajeMarcinS pisze:Tutaj miało przebieg, ja wiem, z 30kkm? Zakładane prawidłowo. Na prasie, nacisk na zewnętrzną bieżnię przy wciskaniu w podporę i na wewnętrzną przy wciskaniu na wał, beż obciążania kulek przy montażu. Przypuszczam, że problemem mogło być to, że było to zwykłe 6009, a nie C3. Generalnie odezwało się przy dużych mrozach i od tego czasu sobie szumiało, ale w ostatnich dniach coraz głośniej. W końcu pogoda pozwoliła na gmeranie w aucie, to wymieniam.
Czeka mnie jeszcze przewód paliwowy bak-pompa:
i sama pompa, bo wyje. Przewód nie pamiętam z czego, ale nie wykluczam FagumituA pompa MaxGear, choć nieświadomie, bo kupowana w drakenie, a tam nie było podanej marki. Teraz będzie BOSCH.
Pompę w baku można prosto sprawdzićMarcinS pisze:Dzięki za sugestie. Zamówię pompę do baku i zobaczę. Pewnie też siedzi jeszcze fabryczna i po 34 latach ma prawo niedomagać. Ale nawet przy zalanym pełnym baku z niewielkim dodatkiem oleju2t i tak ta pod autem wyje.
Timken to już nie USA ino Czajna.MarcinS pisze:Taka sytuacja...
https://1drv.ms/v/s!AmL8O5B0wl-clwk8te1 ... S?e=S7mFhR
Łożysko FAG. Teraz wleci Timken C3.
Do tego coraz słabiej wyglądał gumowy przegub wału napędowego.
Napis "MADE IN WEST GERMANY" wyjaśnił mi, czemu wygląda słabo.
Będzie Meyle HD.
Tarcze Brembo fabrik by Italy czy Czajna ? Bo ja Czajne zwróciłem. Wole już g..ną MIKODĘMarcinS pisze:W aucie już jakiś czas temu pojawiło się delikatne wibrowanie przy hamowaniu. Narastało coraz bardziej i postanowiłem w końcu się za to zabrać. Pomiary bicia tarcz minimalnie powyżej normy, ale było też bicie piast.Grubość tarcz i klocków też jeszcze dopuszczalne, ale postanowiłem wymienić wszystko. Prze okazji pokazało się, że w prawym zacisku osłony tłoczków nie istnieją, tak więc rozebrałem, wyczyściłem i powymieniałem gumki w zaciskach. Same tłoczki były jak nowe.
Niestety w komplecie z piastami nie było nowych osłon nakrętki.Co ciekawe przy piastach do wersji z ABS są. Założyłem stare, bo nie wyglądały najgorzej. Do tego nowe nakrętki.
Tarcze i klocki tym razem Brembo. Dla zainteresowanych zestawy naprawcze zacisku (same gumki):
AUTOFREN D4060
FRENKIT 240021
Są też inne (Frenkit 240002), niby dedykowane do zacisku Bendix, ale w zestawie nie ma właściwych osłon tłoczków.
W domu zaczynają się ze mnie śmiać, bo przy aucie działam, a coraz bardziej chodzi mi po głowie sprzedaż 744, głównie z przyczyn losowych.

Bardzo ciekawe pytanie.MarcinS pisze: ↑20 sierpnia 2024, 18:24 W 744 poddał się drakenowki (skandix?) regulator ciśnienia paliwa. Znów był problem z odpalaniem na ciepło, a nawet na zimno w upały. Zamiennik wytrzymał jakieś 8 lat. Obecnie drakenowski kosztuje 388pln, Bosch na volvofanie 600. Ale poszukałem po parametrach i wleciał regulator Pierburga z...E30.![]()
Jest na 3 bary, montażowo pasuje i kosztował niecałe 242pln. Ciekawe jak długo posłuży?