Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
Awatar użytkownika
sambo

Re: Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: sambo »

ajzol pisze:Chcę zobaczyć jak wspawana jest blacha zamiast garba od strony bagażnika. Może być też od dołu auta. Może ktoś ma na pamiątkę zanim włożył butlę...
Tak to zrobiłem w moim 945 1995

Przetłoczenie wycięte
Obrazek

Dekiel z blachy 1.5 mm z kilkoma przetłoczeniami
Obrazek

Rant blachy bagażnika przetłoczony pod zakładkę (ok 10-12 mm). W deklu otwory do spawania
Obrazek

Pospawane, uszczelnione i zapaćkane okrętówką :)
Obrazek

Powodzenia
Sambo
1 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Maciek4530

Post autor: Maciek4530 »

"Never ending story
Never ending story
Never ending story
Never ending story"

Odebrałem wóz z WWA, wróciłem do Krakowa, zmiana oleju z filtrem, wyjazd na zlot i powrót. Zaraz po powrocie podczas jazdy wykryłem nowy niepokojący dźwięk. W trakcie jazdy z przepustnicą otwartą do połowy i obrotach na poziomie 2-2,5k obr. słychać nieregularny dźwięk silnika. Na początku podejrzewałem że lekki mini przedmuch na łączeniu kolektor-dwururka z którym jeżdżę od 1,5 roku się powiększył (objawiał się lekkim świstem słyszalnym w kabinie przy schodzeniu obrotów z 2,5k na 2k poniżej już nie) jednak przy bliższej inspekcji pod maską zauważyłem że dźwięk przypomina "uderzanie" wałka rozrządu - dźwięk dobiega z góry silnika... Dodatkowo trzymając rękę na kółku przepustnicy czuć lekki "bicie" w tym zakresie. Poniżej i powyżej dźwięk i "bicie" odczuwalne na ręce nie występuje....

Jakieś sugestie co sprawdzić? Zrywać świeżą uszczelkę pokrywy i sprawdzać na odpalonym silniku czy to wałek? Może wałek jakimś cudem się nie poluzował? (jest w ogóle jakaś szansa na taki scenariusz?) Sprawdzić dokręcenie? Dzieje się tak na nagrzanym silniku więc wykluczył bym piston slap - zwłaszcza że on występuje od zawsze i nie jest to ten sam dźwięk...

Dodam iż wóz od ustawienia regulacji w WWA jeździ o niebo lepiej, a na trasach jeździłem wyjątkowo spokojnie schodząc ze spalaniem gazu poniżej 10-11l/100km :O
0 x
Awatar użytkownika
ajzol

Post autor: ajzol »

sambo pisze:
ajzol pisze:Chcę zobaczyć jak wspawana jest blacha zamiast garba od strony bagażnika. Może być też od dołu auta. Może ktoś ma na pamiątkę zanim włożył butlę...
Tak to zrobiłem w moim 945 1995

...

Powodzenia
Sambo
I o to mi chodziło!
Dzięki Sambo!
0 x
'91 944 B230FB
'95 945 B230FK
Awatar użytkownika
BASSRIDE

Post autor: BASSRIDE »

ktoś może pamięta ile żaróweczek podświetla licznik w 240?
0 x
Awatar użytkownika
Maciek4530

BASSRIDE pisze:ktoś może pamięta ile żaróweczek podświetla licznik w 240?
Pytasz o te główne które go rozświetlają i pozwalają coś na nim widzieć? 2 sztuki. Do tego dwie od kontrolek kierunkowskazów + tyle ile masz działających kontrolek.
0 x
Awatar użytkownika
BASSRIDE

Post autor: BASSRIDE »

oczywiście chodzi mi o podświetlenie zegarów (zegar, prędkościomierz, temp, paliwo)
dzięki Maćku
1 x
Awatar użytkownika
Maciek4530

Cześć!
B200F na LH 2.4
Mimo iż samochód ustawia kąt wyprzedzenia sam prawdopodobnie doszło do przekręcenia wałka do palca względem koła pośredniego - jak powinien być ustawiony palec w momencie gdy rozrząd jest na znakach (1 cylinder w TDC)? Jak na moje oko powinien być kawałek za 1 cylindrem pod kopułką (jakieś 10*?)? Jest sporo szansa iż nawet dobrze ustawiony rozrząd z przekręconym wałkiem gdy nie było śruby blokującej i całość była "wyjmowalna" doprowadziło do aktualnej sytuacji gdzie wóz kręci, strzela z wydechu a wciąż nie odpala.

W skrócie, jak powinien być ustawiony palec gdy rozrząd jest na znakach (zdjęcie/dokładna pozycja była by bardzo pomocna) :)

PS: przypominam właścicielom 700/900 że w 240 kopułka jest w bloku przez wałek pośredni z rozrządu - nie na głowicy (wałku rozrządu) :D
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (363.08 KiB) Przejrzano 913 razy
0 x
Awatar użytkownika
Sinuspi

Post autor: Sinuspi »

Maciek :lol: pierwszy tłok w GMP a palec (krawwedż płytki ) ok styku kopułki 1 cylindra co ma odpowiadać wcześniejszym odpaleniu iskry. Obudź się ! :mrgreen:
:lol: a ja widziałem aparat z pośrednim w 700/900. ;) :)
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika
Maciek4530

Sinuspi pisze:Maciek :lol: pierwszy tłok w GMP a palec (krawwedż płytki ) ok styku kopułki 1 cylindra co ma odpowiadać wcześniejszym odpaleniu iskry. Obudź się ! :mrgreen:
Właśnie wolał bym się nie budzić w ostatnim czasie. Jest szansa w ogóle dokładnie to wymierzyć? Mam na myśli to że prędzej czy później jeśli to będzie to trzeba by trafić dokładnie tak jak było w poprawnym ustawieniu. Chyba jedyna opcja to będzie wysuwać go i przekręcać o "ząb" przód/tył. No nic :oops:
0 x
Awatar użytkownika
Sinuspi

Post autor: Sinuspi »

Maciek4530 pisze:
Sinuspi pisze:Maciek :lol: pierwszy tłok w GMP a palec (krawwedż płytki ) ok styku kopułki 1 cylindra co ma odpowiadać wcześniejszym odpaleniu iskry. Obudź się ! :mrgreen:
Właśnie wolał bym się nie budzić w ostatnim czasie. Jest szansa w ogóle dokładnie to wymierzyć? Mam na myśli to że prędzej czy później jeśli to będzie to trzeba by trafić dokładnie tak jak było w poprawnym ustawieniu. Chyba jedyna opcja to będzie wysuwać go i przekręcać o "ząb" przód/tył. No nic :oops:
Jeżeli da się go obrócić nie uszkadzając obudowy to masz już sukces. Nie zrób tak jak Goscio z Berlina. ;)
1 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ