Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
Awatar użytkownika
Sinuspi

Re: Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Sinuspi »

xjtdi pisze:
Sinuspi pisze:
monter87 pisze:To teraz dopiero namieszałeś. To w B230FB z 91r jaki siedział oryginalnie?

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
Nic nie namieszałem, nic nowego nie napisałem - to jest wiedza ogólnie dostępna.
Motory "F" miały 0280-212-016.
Potwierdzam, B230F w 91' już miało LH2.4 i przepływke 016 natomiast starsze B230F z LH2.2 miały przepływke 007.
Jak odróżnić LH2.2 od LH2.4 - bardzo prosto w pierwszym był czujnik Halla na aparacie zapłonowym a w drugim czujnik położenia wału nad kolem zamachowym z tyłu silnika.
:-) nie koniecznie.
Najprościej - gdy nie było grzebane - rozróżnić po listwie wtryskowej ew kolorze gniazda wtyczki czujnika temp silnika (juz nie mieszajać po 5 wtryskiwaczu i innym niz w LH 2.2-2.4 czujniku temp silnika).

;) :) a myślałem że mnie poprawisz bo było 5 rodzajów przepływek. Jeszcze gorszy od k-iblotronika był pisuarmotronic.
Tak wiem, nie trzeba ........... jestem zajeb'cie zajeb'ty :lol: :lol: :lol: :lol:
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika
Sinuspi

fonderal pisze:Kiedyś już to pisałem, ale nie mogę znaleźć. Próbowałem różnych sposobów, jak dotąd najskuteczniejszy jest ten. Na uszczelkę z obu stron reinzosil albo dirko, dokręcam dość lekko. Po paru godzinach albo wręcz następnego dnia, jak uszczelniacz złapie, dokręcam ostatecznie, ale też nie za mocno. Po tygodniu czy dwóch sprawdzam i ew. dociągam.
Upierdliwe, ale jak dotąd najskuteczniejsze.
Tak, było wałkowane z 3 mln x razy temat.
Reinz ale ten oryginalny. Dirco chyba nie podrabiają (jeszcze).
0 x
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika
zlyzuw

Post autor: zlyzuw »

fonderal pisze:Kiedyś już to pisałem, ale nie mogę znaleźć. Próbowałem różnych sposobów, jak dotąd najskuteczniejszy jest ten. Na uszczelkę z obu stron reinzosil albo dirko, dokręcam dość lekko. Po paru godzinach albo wręcz następnego dnia, jak uszczelniacz złapie, dokręcam ostatecznie, ale też nie za mocno. Po tygodniu czy dwóch sprawdzam i ew. dociągam.
Upierdliwe, ale jak dotąd najskuteczniejsze.
a tego "następnego dnia" dokręcasz momentem takim jak sugeruje manual czyli 12nm?
i konkretnie powinien być reinzosil czy może też być reinzoplast? bo ten drugi chyba gdzieś mam w warsztacie.
0 x
xjtdi

Post autor: xjtdi »

Sinuspi pisze: ...Jeszcze gorszy od k-iblotronika był pisuarmotronic...
Czy aby napewno... swego czasu przez 8 lat jeździłem autem z tym systemem i najprostszą instalacją LPG na mikserze i przez ten czas zero problemów. Później sprzedałem auto i gość kolejne 2 lata jeździł też bez problemu do czasu aż wyszła legalizacja butli... Nie wiem jakim cudem ale przy okazji wymiany butli gazownicy namówili go na upgrade instalki LPG na full sekwencje i przy tej okazji uszkodzili sterownik...
Bujał sie z nimi i tym autem chyba z rok, finalnie skończyło się na przekładce instalacji na LH-Jetronica bo sprawnego kompa do motronica nie znalazł a starego nikt nie umiał naprawić.
0 x
Awatar użytkownika
fonderal

Post autor: fonderal »

zlyzuw pisze:a tego "następnego dnia" dokręcasz momentem takim jak sugeruje manual czyli 12nm?
i konkretnie powinien być reinzosil czy może też być reinzoplast? bo ten drugi chyba gdzieś mam w warsztacie.
Raczej nie mocniej, żeby się uszczelka nie zgniotła, o co wcale nie jest trudno.
Reinzosil to to samo co dirko, silikon do uszczelek. Reinzoplastu używa się do uszczelniania bez uszczelek, np. połówek głowicy w 16V czy whiteblokach, w tych drugich również kanapkowego dołu. Ale i z uszczelkami pewnie zadziała, bo dlaczego nie miałby? Potem może być trudniejszy do usunięcia, ale w sumie z silikonem też jest co robić.
0 x
Awatar użytkownika
Sinuspi

xjtdi pisze:
Sinuspi pisze: ...Jeszcze gorszy od k-iblotronika był pisuarmotronic...
Czy aby napewno... swego czasu przez 8 lat jeździłem autem z tym systemem i najprostszą instalacją LPG na mikserze i przez ten czas zero problemów. Później sprzedałem auto i gość kolejne 2 lata jeździł też bez problemu do czasu aż wyszła legalizacja butli... Nie wiem jakim cudem ale przy okazji wymiany butli gazownicy namówili go na upgrade instalki LPG na full sekwencje i przy tej okazji uszkodzili sterownik...
Bujał sie z nimi i tym autem chyba z rok, finalnie skończyło się na przekładce instalacji na LH-Jetronica bo sprawnego kompa do motronica nie znalazł a starego nikt nie umiał naprawić.
Tak uważam z racji tego, że prędzej da się ogaranąć k-iblotronika po "pierdach mamutów", niż da się dobrze-prawidłowo naprawić / ustawić (jeżeli się da) przepływomierz motronica i jak piszesz komp na dwa sygnały z hallotrona mało kto ogarnia.
0 x
Awatar użytkownika
misica

Post autor: misica »

fonderal pisze:
zlyzuw pisze:a tego "następnego dnia" dokręcasz momentem takim jak sugeruje manual czyli 12nm?
Raczej nie mocniej, żeby się uszczelka nie zgniotła, o co wcale nie jest trudno.
Reinzosil to to samo co dirko, silikon do uszczelek. Reinzoplastu używa się do uszczelniania bez uszczelek, np. połówek głowicy w 16V czy whiteblokach, w tych drugich również kanapkowego dołu. Ale i z uszczelkami pewnie zadziała, bo dlaczego nie miałby? Potem może być trudniejszy do usunięcia, ale w sumie z silikonem też jest co robić.
A nie pękają wam te uszczele na garbach, kiedy dociskacie do kształtu?
0 x
MarcinS

Post autor: MarcinS »

misica pisze:
A nie pękają wam te uszczele na garbach, kiedy dociskacie do kształtu?
Mnie się nie zdarzyło.
0 x
Awatar użytkownika
fonderal

Post autor: fonderal »

Jeśli pęka, to przykręcasz za mocno, dokręca się tylko tyle, żeby było szczelnie. Nie mocniej, bo właśnie łatwo zgnieść uszczelkę.
0 x
Awatar użytkownika
zlyzuw

Post autor: zlyzuw »

fonderal pisze:
Ok zamówiłem reinzosil. Powiedz mi jeszcze czy nakładając go na uszczelkę nakładasz cienki pasek z obu stron i montujesz czy może rozsmarowujesz ten środek na całej szerokości uszczelki? Pytam bo już drugi raz w ciągu 3 miesięcy będę wymieniał tę nieszczęsną uszczelkę pod deklem bo poprzedni patent nie zadziałał i się poci a chcę mieć to z głowy na długo. :D
0 x
ODPOWIEDZ