Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
ijon

Re: Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: ijon »

O cholera... to ja chyba sobie spróbuję jeszcze zawczasu tą taką składaną flanszę skombinować, bo faktycznie u mnie wygląda na nieruszane od nowości i też się może rozlecieć :) Ale co ciekawe dwie śruby udało mi się ruszyć, tylko ta od dołu jakaś objechana, a nie mam klucza 12,5 ;D
0 x
xjtdi

Post autor: xjtdi »

ijon pisze:W moim 230FB popiarduje mi wydech na łączeniu tuż przed katalizatorem, kupiłem ten pierścień uszczelniający na wymianę, ale tak mu się przyglądam i wygląda to raczej solidnie - czy to jest element eksploatacyjny, który może pęknąć, czy raczej spodziewać się uszkodzenia samych rur, albo flanszy? Pytam zawczasu, bo jedna śruba od flanszy objechana i chyba trza będzie diaksować, nie chciałbym utknąć bez auta :)
Wszystko zależy w jakim stanie są rury, może być tak, że po rozbiórce jednak potrzebne będzie spawanie
Można kupić takie zestawy naprawcze: https://allegro.pl/oferta/zestaw-napraw ... 9269308104
Czasem wystarczy jeśli tylko flansz jest kiepska kupić same obejmy w wersji dzielonej coś ala ten zestaw, wtedy rury ori zostają:
https://allegro.pl/oferta/zestaw-napraw ... 9864564799
Jak by rura była już kiepska możesz uderzyć do tej firmy, mieli downpipe do turbo i dwururkę w podobnej cenie do wolnossaka, nie zawsze mają wystawione:
https://allegro.pl/oferta/rura-volvo-74 ... 9323159046
Kupowałem u nich downpipe do turbo i zwykła dwururkę do B230FB. Jakość wykonania jak za cirka 150zł z przesyłką naprawdę dobra, stal nie jest Kwasówka tylko nierdzewna i fatycznie nie rdzewieją a mam je już założone w autach 2 i 3 lata.
2 x
ijon

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź! Chyba trza będzie z rozbieraniem poczekać aż drugi będzie na chodzie, zdjąć dwururę i się jej porządnie przyjrzeć czy nie czas na wymianę całości.
0 x
xjtdi

ijon pisze:Dzięki za wyczerpującą odpowiedź! Chyba trza będzie z rozbieraniem poczekać aż drugi będzie na chodzie, zdjąć dwururę i się jej porządnie przyjrzeć czy nie czas na wymianę całości.
Czasem nie warto iść w półśrodki, u mnie po rozbiórce i oczyszczeniu (też miałem ten pierścień uszczelniający na wymianę) okazało się, że dwururka jest już słaba. To przecież dopiero 25 lat eksploatacji ;-) Zamiast kupować reperaturki, spawać czyli ogólnie glucić poszedłem na całość i kupiłem nową rurę.
0 x
ijon

No właśnie też się do tego już skłoniłem, ale odpisali że dopiero po nowym roku :) Zobaczymy :)
0 x
Awatar użytkownika
czk

Post autor: czk »

Czy ECU LH 2.4 z końcówką 946 można bez problemów zastąpić 561?

Z TEJ TUTEJ tabeli wynika, że nie. Jakie jest wasze zdanie, i czy można ewentualnie wprowadzić modyfikację która pozwoli to ruszyć.

Mam obok do kupienia zaczipowany 561 w dobrej cenie :)
0 x
240 '93,'85 / 940 '94,'94,'95 / Kia Sorento '04 / Citroën XM '95
xjtdi

czk pisze:Czy ECU LH 2.4 z końcówką 946 można bez problemów zastąpić 561?

Z TEJ TUTEJ tabeli wynika, że nie. Jakie jest wasze zdanie, i czy można ewentualnie wprowadzić modyfikację która pozwoli to ruszyć.

Wg. Mnie jeśli masz ten z końcówką 946 to możesz go śmiało zastąpić tym o końcówce 561 jeśli jest w oryginale.
Po co czipować moduł 561 do wolnossącego motoru to nie wiem, chyba że ktoś wgrał mapy do turbo, to wtedy ma sens ale jeśli masz silnik wolnossący to nie zagra bo dawka paliwa będzie za duża.
0 x
Awatar użytkownika
czk

xjtdi pisze:

Wg. Mnie jeśli masz ten z końcówką 946 to możesz go śmiało zastąpić tym o końcówce 561 jeśli jest w oryginale.
Po co czipować moduł 561 do wolnossącego motoru to nie wiem, chyba że ktoś wgrał mapy do turbo, to wtedy ma sens ale jeśli masz silnik wolnossący to nie zagra bo dawka paliwa będzie za duża.
Z tabeli wynika że moduł 561 jest z wolnossaka. Siedzi w nim czip Timos motor przeznaczony do silnikow F/FB/FX. Ja mam FD.
W komplecie jest zczipowany moduł zapłonu.

Główna różnica i źródło potencjalnych problemów jakie udało mi się ustalić to obecność układu EGR u mnie. Mogę (i mam zamiar) się go pozbyć. Na szybko wyczytałem że ECU automatycznych skrzyni oczekuje sygnału z EGR, z manualem nie powinno być problemu.

Gdzie się mylę?
0 x
xjtdi

czk pisze:
xjtdi pisze:

Z tabeli wynika że moduł 561 jest z wolnossaka. Siedzi w nim czip Timos motor przeznaczony do silnikow F/FB/FX. Ja mam FD.
W komplecie jest zczipowany moduł zapłonu.

Główna różnica i źródło potencjalnych problemów jakie udało mi się ustalić to obecność układu EGR u mnie. Mogę (i mam zamiar) się go pozbyć. Na szybko wyczytałem że ECU automatycznych skrzyni oczekuje sygnału z EGR, z manualem nie powinno być problemu.

Gdzie się mylę?
Z grubsza wszystko w Twoim toku myślenia się zgadza. Zrobiłem milczące założenie, że masz skrzynię manualną? EGR-u też bym się starał przy tej okazji pozbyć...
0 x
Awatar użytkownika
czk

xjtdi pisze:Zrobiłem milczące założenie, że masz skrzynię manualną?
Po pierwszym czy po drugim poście :P W sensie, czy popierasz tezę że komp w przypadku automatu używa danych z EGR a z manualem nie?
xjtdi pisze:EGR-u też bym się starał przy tej okazji pozbyć...
Właśnie analizuję temat i zdaje się to prosta robota. Większy problem mam z elementami systemu puls-air, a konkretnie jak zaślepić dodatkowe otwory w głowicy:
668018_3zexuu.jpg
668018_3zexuu.jpg (83.31 KiB) Przejrzano 4381 razy
Pulsair system.jpg
Pulsair system.jpg (97.06 KiB) Przejrzano 4381 razy
pulsair bild 1.jpg
pulsair bild 1.jpg (118.32 KiB) Przejrzano 4381 razy
0 x
ODPOWIEDZ