Gumy/tuleje zawieszenia przedniego 740
Gumy/tuleje zawieszenia przedniego 740
Musze wymienić w przednim zawieszeniu, przednią gumę wahacza tylnego/ukośnego. Co polecicie (auto użytkowane zwyczajnie na co dzień)? Czy wymieniać dwie strony auta? Czy przy okazji może zmienić resztę tulei/silentbloków?

0 x
Re: Gumy/tuleje zawieszenia przedniego 740
Niby wszyscy mówią że stare gumy są trwalsze od nowych i jak nie ma luzów to nie wymieniać. Może to i prawda ale z mojego doświadczenia wynika że i tak wszystkie te gumy są stare i wyeksploatowane i jak wymieniłem jedne to za dwa miesiące padały kolejne więc chyba lepiej zrobić wszystko za jednym razem. Wtedy ustawić raz zbieżność i mieć spokój.
1 x
Sparciała stara guma to sparciała stara guma. Tu nie stosuje się zasady, którą kiedyś radziłeś "stare są lepsze i jak działa to nie ruszać"endriugto pisze:Niby wszyscy mówią że stare gumy są trwalsze od nowych i jak nie ma luzów to nie wymieniać. Może to i prawda ale z mojego doświadczenia wynika że i tak wszystkie te gumy są stare i wyeksploatowane i jak wymieniłem jedne to za dwa miesiące padały kolejne więc chyba lepiej zrobić wszystko za jednym razem. Wtedy ustawić raz zbieżność i mieć spokój.
0 x
A nie rozważałeś PU? Twardość 80Sha niby odpowiada gumie, a w zawieszeniu wreszcie zaczyna pracować to co powinno- amortyzatory i sprężyny (pracę profilu opony pomijam w obu przypadkach).
0 x
Opel Manta B GT/E 1977
Opel Senator A2 3.0 24V 1986
Volvo 965 3,0 1991
Opel Senator A2 3.0 24V 1986
Volvo 965 3,0 1991
Myślałem o PU ale to zależy od tego czy lepiej wymienić wszystko. Jeśli jedna słaba guma zmusza do wymiany reszty to poliuretan rozważe. Jeśli nie ma konieczności wymiany reszty i wystarczy tą jedną słabą to wybiorę wariant ekonomiczny.Adaśko pisze:A nie rozważałeś PU? Twardość 80Sha niby odpowiada gumie, a w zawieszeniu wreszcie zaczyna pracować to co powinno- amortyzatory i sprężyny (pracę profilu opony pomijam w obu przypadkach).
0 x
Zanin podejmiesz decyzje o wymianie to po odkręceniu musisz ocenić czy gniazdo w wachaczu nie jest skorodowane bo w takim przypadku wymiana samej gumy nic nie da.
Z mojego skromnego doświadczenia 50/50 wachaczy jest wyrzucenia
0 x
Dobrze wiedzieć. Dzięki.Jacek pisze:Zanin podejmiesz decyzje o wymianie to po odkręceniu musisz ocenić czy gniazdo w wachaczu nie jest skorodowane bo w takim przypadku wymiana samej gumy nic nie da.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
0 x
3 grosze wnoszę.Jacek pisze:Zanin podejmiesz decyzje o wymianie to po odkręceniu musisz ocenić czy gniazdo w wachaczu nie jest skorodowane bo w takim przypadku wymiana samej gumy nic nie da.
Wahacz to jest odlew wysoko gatunkowego żeliwa. Żeliwo można z powodzeniem wyczyścić, nie ma głębokich wżerów jak np. stal.
Zatem mamy odmienne doświadczenie. Jeszcze żadnego wahacza mechanicznie uszkodzonego nie autowałem.
Sprawdzone rozwiazanie: Kogut - miał w w swojej 945 wahaczach PU chyba ze strongflexa a największa tuleję maił żółtą z Olkusza.
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Fakt, że prędzej spodziewałbym się wżerów w wahaczu z 200 ale może były jakieś partie z kiepskiego żeliwa. Się zobaczy. Się okaże. Dzięki.Sinuspi pisze:3 grosze wnoszę.Jacek pisze:Zanin podejmiesz decyzje o wymianie to po odkręceniu musisz ocenić czy gniazdo w wachaczu nie jest skorodowane bo w takim przypadku wymiana samej gumy nic nie da.
Wahacz to jest odlew wysoko gatunkowego żeliwa. Żeliwo można z powodzeniem wyczyścić, nie ma głębokich wżerów jak np. stal.
Zatem mamy odmienne doświadczenie. Jeszcze żadnego wahacza mechanicznie uszkodzonego nie autowałem.
Sprawdzone rozwiazanie: Kogut - miał w w swojej 945 wahaczach PU chyba ze strongflexa a największa tuleję maił żółtą z Olkusza.
0 x
A skąd wziąć takie cudo?Adaśko pisze:A nie rozważałeś PU? Twardość 80Sha niby odpowiada gumie, a w zawieszeniu wreszcie zaczyna pracować to co powinno- amortyzatory i sprężyny (pracę profilu opony pomijam w obu przypadkach).
@JoeM - zazwyczaj tez jestem za tym zeby wymieniać wszystko od razu, ale wymieniłem u siebie tylko te właśnie, zapobiegawczo, przed przeglądem, i wzmożonego zużycia reszty gum nie zauważyłem.
0 x
240 '93,'85 / 940 '94,'94,'95 / Kia Sorento '04 / Citroën XM '95