Wypadanie zapłonów na gazie

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
zachatąwujta

Re: Wypadanie zapłonów na gazie

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: zachatąwujta »

Taaakkk od razu wymieniaj wtryski ,reduktor itd. Może jednak zacząć od diagnozy i regulacji?? Wypadanie zapłonu na LPG w red blocku to za ubogo. Podpiąc kompa pod lpg, w chwili kiedy zaczną wypadać zapłony czy też szarpać wyłączać wtryski pojedyńczo w programie i obserwowac zachowanie silnika. To wykluczy wadliwy/klejący wtrysk/i. Jeśli nie będzie żadnej poprawy to spróbować np. zrobić korektę po temperaturze gazu i np. dolać mu w danym przedziale temperatur kiedy występuje szarpanie i obserwować czy praca się poprawia czy nie. Na szybko w celu weryfikacji można zrobić korektę po obrotach dla wolnych. Najlepiej byłoby to robić z pomiarem AFR i byłoby jasne. Red Block najlepiej pracuje jak ma ok.13,5 na wolnych.
Sprawdź czy te wężyki nie są pozaginane na zgięciach bo widzę ,że jeden jest dość mocno zakręcony.
Magic III jak masz to jest raczej do wywal na śmieci.
Możesz to jakoś logicznie uzasadnić czy tak o sobie napisałeś? Magic III to już nie ta konstrukcja sprzed -nastu lat. Coś Ci się pomyliło.
0 x
MarcinNog

Post autor: MarcinNog »

Ok, dzięki za podpowiedz.
0 x
MarcinNog

Dzięki za podpowiedz. Nie wiem czy gazownik u którego byłem będzie chciał mnie słuchać jak mu to powiem :) ( poczuje się urażony i każe mi spier...) ;) ale spróbować warto. W następnym tygodniu się do niego wybiorę i pogadam. Powiedział mi że na tych wtryskach jest nalatane ok 79tys. km. i to i tak już końcówka wtrysków ( powtarzam co powiedział). Mówił coś o dawkach i jak dobrze pamiętam to powiedział że u mnie jest chyba ok 11-12, jeżeli go dobrze zrozumiałem i nie przekręcam.

zachatąwujta pisze:Taaakkk od razu wymieniaj wtryski ,reduktor itd. Może jednak zacząć od diagnozy i regulacji?? Wypadanie zapłonu na LPG w red blocku to za ubogo. Podpiąc kompa pod lpg, w chwili kiedy zaczną wypadać zapłony czy też szarpać wyłączać wtryski pojedyńczo w programie i obserwowac zachowanie silnika. To wykluczy wadliwy/klejący wtrysk/i. Jeśli nie będzie żadnej poprawy to spróbować np. zrobić korektę po temperaturze gazu i np. dolać mu w danym przedziale temperatur kiedy występuje szarpanie i obserwować czy praca się poprawia czy nie. Na szybko w celu weryfikacji można zrobić korektę po obrotach dla wolnych. Najlepiej byłoby to robić z pomiarem AFR i byłoby jasne. Red Block najlepiej pracuje jak ma ok.13,5 na wolnych.
Sprawdź czy te wężyki nie są pozaginane na zgięciach bo widzę ,że jeden jest dość mocno zakręcony.
Możesz to jakoś logicznie uzasadnić czy tak o sobie napisałeś? Magic III to już nie ta konstrukcja sprzed -nastu lat. Coś Ci się pomyliło.
0 x
zachatąwujta

Post autor: zachatąwujta »

Gazownik tobie tego nie ogarnie bo ma w doopie diagnozowanie i szukanie problemu. Najlepiej wymienić wtryski i reduktor i skasować kasę. Nie upieram się,że Hany mogą mieć dość po takim nalocie ale to idzie potwierdzić. Jak sam tego nie ogarniesz( a widzę,że nie dasz rady) albo osoba typu amator-hobbysta to żaden gazownik tego nie zrobi bo to dla niego nie biznes. Tym bardziej,że jak przyjedziiesz do niego na rozgrzanym silniku to problemu nie będzie czuć. To trzeba samemu,rano z laptopem wyjść i testować nawet przez kilka dni.
A BTW Barracudy są według mnie przereklamowane. Wolałbym wstawić W03 albo W031BFC
0 x
MarcinNog

Pewnie będzie tak jak mówisz. A co do ogarnięcia tematu też będzie tak jak mówisz ;) , nie znam się kompletnie na instalacji gazowej, nie posiadam kompa z oprogramowaniem do gazu itd. Ale nie zaszkodzi zapytać gazownika o to co napisałem i poprosić go w razie czego żeby spróbował tak zrobić.
0 x
Awatar użytkownika
fonderal

Post autor: fonderal »

zachatąwujta pisze:Może jednak zacząć od diagnozy i regulacji??
No ja mam trochę inny algorytm. Jest taki, żeby najpierw sprawdzić czy graty z definicji ogarną konkretny przypadek, potem czy są pozakładane zgodnie ze sztuką i sprawne, a dopiero na końcu, jak wszystko gra, brać się za regulację.
0 x
MarcinNog

Ile ludzi tyle rozwiązań, ja ze względu że się nie znam będę musiał jechać do gazownika i troche mu zaufać że wie co robi.
0 x
Awatar użytkownika
fonderal

Post autor: fonderal »

I słusznie. Jednak warto poszukać takiego, któremu będzie się chciało pomyśleć a nie powie, że wszystkie graty do wywalenia, bo on ma lepsze. Całkiem sporo jest takich majstrów, bo za montaż skasują kilka razy tyle, co za dłubanie w poszukiwaniu przyczyny problemu.
0 x
Awatar użytkownika
Bałuch 79
Kontakt:

Post autor: Bałuch 79 »

A no mogę. Miałem założony nowy reduktor Magic III (2013r) po około 25tyś km instalacja sama zaczęła się przełączać na PB. Po ponad 30 tyś zaczęły się problemy z gazem w układzie chłodzenia. Te reduktory owszem zostały poprawione ale ich awaryjność to była loteria. od trzech lat mam KM tour i odpukać zero problemów. A co do wtrysków to wiem tylko tyle, że są godne polecenia a czy przereklamowane tego nie wiem.
0 x
MarcinNog

fonderal pisze:I słusznie. Jednak warto poszukać takiego, któremu będzie się chciało pomyśleć a nie powie, że wszystkie graty do wywalenia, bo on ma lepsze. Całkiem sporo jest takich majstrów, bo za montaż skasują kilka razy tyle, co za dłubanie w poszukiwaniu przyczyny problemu.
Ten u którego byłem nie jest jakiś zarozumiały itd, pogadałem z nim trochę, a przede wszystkim jak mu zadawałem jakieś pytania to odpowiadał i tłumaczył co jak działa. Także może uda mi się go namówić żeby trochę pokabinowac.
1 x
ODPOWIEDZ