Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
Awatar użytkownika
fonderal

Re: Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: fonderal »

mac-pro pisze:
fonderal pisze:Tam musiało być coś więcej niż przekaźnik, bo to trzeba było kalibrować czy tam programować na nowo po odłączeniu akumulatora. Ale bajer przedni:) Występowało w wersjach europejskich?
Funkcja ta jest w ECU, tak przynajmniej czytałem. Przekaźnik to tylko przekaźnik :)
Masz rację, pin 26 lh2.4 jest wyjściem do SIL ale piszą, że dotyczy tylko "USA/Calif, manual".
Swoją drogą, jak mi kiedyś wpadnie mi w ręce schemat jakiejś amerykańskiej siedemsetki to zobaczę, czy ten pin jest u mnie aktywny. Nie wiem po co ;)
0 x
Awatar użytkownika
Sinuspi

Post autor: Sinuspi »

swital pisze:"przekaźnik" napisałem, bo tak to wygląda i siedzi tam gdzie cała reszta :D U mnie to było w amerykańcu, czy szło na europę ? nie mam pojęcia. Jakoś na początku tego roku pojawił się ten moduł na ebayu - 20$ niby spoko cena, ale wysyłka do nas poonad 40$ :D Występowało to też w 200.
Instalacja US i w 78X (i to ją odróżnia od UE) że miała podejście do przekaźnika informującego dźwiękowo o otwartych drzwiach (pin za okrągłym od żarówek )i to główny wyróżnik czy to wersja US czy kontynentalna. Nie miała natomiast ta instalka przekaźnika małego niebieskiego w skrzynce w 94X od pompy paliwa (stosowane w przejściówkach).

Swital
czyli programowalne ustrojstwo miałeś :shock:

http://new.volvocars.com/ownersdocs/198 ... 240_02.htm
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika
Sinuspi

fonderal pisze:
mac-pro pisze:
fonderal pisze:Tam musiało być coś więcej niż przekaźnik, bo to trzeba było kalibrować czy tam programować na nowo po odłączeniu akumulatora. Ale bajer przedni:) Występowało w wersjach europejskich?
Funkcja ta jest w ECU, tak przynajmniej czytałem. Przekaźnik to tylko przekaźnik :)
Masz rację, pin 26 lh2.4 jest wyjściem do SIL ale piszą, że dotyczy tylko "USA/Calif, manual".
Swoją drogą, jak mi kiedyś wpadnie mi w ręce schemat jakiejś amerykańskiej siedemsetki to zobaczę, czy ten pin jest u mnie aktywny. Nie wiem po co ;)
prosz bardzo ;)

http://www.volvowiringdiagrams.com/
0 x
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika
fonderal

Sinuspi pisze:prosz bardzo ;)

Znamy i lubimy :), tylko trzeba usiąść i pogrzebać, a zawsze jest coś ważniejszego do zrobienia...

"Przekaźnik" jest jednak chyba czymś więcej, niż tylko zwykłym przekaźnikiem. Ma numer 1323998 i siedem pinów. W wersji europejskiej nie ma dla niego dedykowanego miejsca, jest inna instalacja.
Niespiesznie drążę dalej :)
0 x
Awatar użytkownika
Sinuspi

fonderal pisze:
Sinuspi pisze:prosz bardzo ;)

Znamy i lubimy :), tylko trzeba usiąść i pogrzebać, a zawsze jest coś ważniejszego do zrobienia...

"Przekaźnik" jest jednak chyba czymś więcej, niż tylko zwykłym przekaźnikiem. Ma numer 1323998 i siedem pinów. W wersji europejskiej nie ma dla niego dedykowanego miejsca, jest inna instalacja.
Niespiesznie drążę dalej :)
Kwestia ustalenia priorytetów ;)
Jeżeli jest taki system, to i tak na własnym uchu i oku polegam niż mi ma jakaś elektronika "mówić" -> dobrze by było gdybyś zmienił już bieg, bo juznajwyższa pora na to byś zmienił juz ten cholerny bieg :lol: ...... ale gadżet fajny 8-) jak w F1 :lol:
0 x
Awatar użytkownika
fonderal

Nie no, do tej pory jakoś sobie radziłem bez żaróweczki :)
Dwadzieścia z hakiem lat temu wpadła mi w ręce corolla E100, tam też było coś takiego. Na obrotomierzu miała dwie lampki, należało zmienić bieg jak zgasła zielona a zapaliła się czerwona. Wtedy robiło wrażenie, ale i tak pozostało ciekawostką :)
No nic, nie o tym jest wątek...
0 x
Awatar użytkownika
Miś

Post autor: Miś »

Jak sobie radzicie z zablokowaniem koła pasowego bez tego uchwytu?
Dodam że nie mam też sprężarki w garażu póki co więc klucz pneumatyczny odpada.
0 x
Awatar użytkownika
Dudes

Post autor: Dudes »

Pomiędzy kontrolerem żarówek, a przekaźnikiem od wycieraczek nie mam przekaźnika. Z tego co wyczytałem tam powinien być przekaźnik od pasów, ale mi czujka od pasów w fotelu pasażera normalnie działa. Tak powinno być? :D
W ogóle, z tyłu podłokietnika jest taki czerwony pasek, tak jakby jakaś lampka. Od czego to jest?
0 x
740 Turbo B200ET
Awatar użytkownika
Miś

Post autor: Miś »

Sygnalizacja nie zapiętych pasów.
0 x
Awatar użytkownika
Dudes

Post autor: Dudes »

Miś pisze:Sygnalizacja nie zapiętych pasów.
To jest od kanapy z tyłu? Bo jak wyciągałem kanapę to nie widziałem żadnych kabli do tej sygnalizacji.
0 x
740 Turbo B200ET
ODPOWIEDZ