Volvo 940 Turbo 1991

Zaprezentuj swoją cegłę i aktualizuj na bieżąco swój temat
Awatar użytkownika
Sinuspi

Re: Volvo 940 Turbo 1991

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Sinuspi »

dom?n pisze: 01 września 2025, 09:20 No to klops, zamówiłem złą naklejkę.
:D
Nikt się nie kapnie ;-) a zresztą obecna też jest ładna :mrgreen:
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika
dom?n
Administrator
Kontakt:

Post autor: dom?n »

To nie będzie moje ulubione wspomnienie z tego roku:

Obrazek

Nie wiadomo kto, nie wiadomo po co, nie wiadomo dlaczego. Z wozu nic nie zniknęło, zresztą nikt nawet nie odryglował drzwi. Widocznie komuś wyszło tak przez przypadek, może niósł akurat młotek i musiał coś odreagować, może wiewiórka jakoś pechowo spadła z drzewa, nigdy się nie dowiemy.

Obrazek

To chyba najtrudniejsze puzzle jakie w życiu układałem.
Dzięki zaistniałej sytuacji mam w jednym wozie szyby od chyba każdego producenta: Sicursiv, Sekurit, Splintex, Pilkington, TGL i Nordglass. Niezły bajzel się z tego zrobił :)

Obrazek

Z innych nowości: uszczelka kapy zaworowej znów ciekła, dodatkowo lało się spod aparatu zapłonowego, korka wlewu oleju i ze spływu turbo. Testowo powierzyłem sprawę innym mechanikom, zobaczymy jak im poszło. Na razie jest nieźle. Przy okazji poprosiłem o pomiary luzów zaworowych, nigdy tego nie tykałem, a nakręciłem już ponad siedemdziesiąt tysięcy. No i proszę:

Obrazek

I to będzie jednak dużo fajniejsze wspomnienie niż to, od którego zacząłem tego posta.
2 x
940 Turbo '91 · dekwadrat · poznańskie klasyki nocą
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW :D
xjtdi

Post autor: xjtdi »

Spoko, co nas nie zabije to nas wzmocni. Ja po swapie na turbo w mojej 940 musiałem trochę odreagować, odpocząć od tego auta i kupiłem C70...
Ale nic to, temperatury trochę nie sprzyjają ale już zestaw do montażu M90 czeka w garażu bo M47 która była w aucie przed zmianą lekko gwizdała na 5 a po swapie jak pocisnałem na 3 to zgrzytnęła i do domu wracałem na 2 bo 1,3 zniknęły...
0 x
Awatar użytkownika
dom?n
Administrator
Kontakt:

Post autor: dom?n »

Obrazek

Niedawno zaczął się siódmy rok 940 w naszym domu.
Nadal potrafi mi zgasnąć w losowych momentach, ale nadal jest to moje ulubione auto na świecie.
W tym roku tapicer i diabli wiedzą co jeszcze. Zobaczymy.
5 x
940 Turbo '91 · dekwadrat · poznańskie klasyki nocą
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW :D
Awatar użytkownika
Sinuspi

Post autor: Sinuspi »

dom?n pisze: 09 stycznia 2026, 13:28 Obrazek

Niedawno stuknął siódmy rok 940 w naszym domu.
Nadal potrafi mi zgasnąć w losowych momentach, ale nadal jest to moje ulubione auto na świecie.
W tym roku tapicer i diabli wiedzą co jeszcze. Zobaczymy.
Co by nie było, to do przodu nawet na wstecznym :)
Ale minęło.
Będziesz kole Ranndomja - zapraszam, zerknę na mutor na kolejne lat 7
1 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ