m.c.2 pisze:czapka się planuje a ja się zastanawiam czy jest sens czyścić jakoś górną powierzchnię tłoków z nagaru?
Jest.
Zerknij na naprawavolvo.pl a znajdziesz tam trylion tuzinów bardzo ciekawych informacji.
...konkretnie na profil pejsbukowy, tam są fotki kilku motorów, z których zdejmowałem głowice. Blok ma być czysty, tłoki też, uszczelka ma leżeć jak na stole chirurgicznym.
m.c.2 pisze:czapka się planuje a ja się zastanawiam czy jest sens czyścić jakoś górną powierzchnię tłoków z nagaru?
Jest.
Zerknij na naprawavolvo.pl a znajdziesz tam trylion tuzinów bardzo ciekawych informacji.
...konkretnie na profil pejsbukowy, tam są fotki kilku motorów, z których zdejmowałem głowice. Blok ma być czysty, tłoki też, uszczelka ma leżeć jak na stole chirurgicznym.
Amen.
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze. Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
w sumie nigdy sie nie zastanawiałem po co ale zawsze sie czyściło i miejsce przylegania w bloku , mierzyło wystawanie tuleji jeśli takowe były , pucowało tłoki itd , ja to jeszcze zawsze zawory wyjmowałem i do polerki , silnik nagaru nie miał to od razu przyjemniej chodził
sinuspi juro już trasa idzie
jeszcze tylko dzisiaj kumpel przyjdzie mi kolektor dociągnąć bo ja mam takie wyczucie, że jedna szpilkę już przeciągnąłem...
Pacjent D24TIC na "podkręconej" do końca dawce na pompie. Turbo ładuje 1.4 bara. Podczas spokojnej jazdy, i wolnych obrotów jest wszystko OK, chodzi jak trzeba, nie przerywa, w przewodzie paliwowym między filtrem a pompą jest ciągłość paliwa. Po wciśnięciu gazu w podłoge jeden bieg ciągnie ładnie, po zmianie na następny już zaczyna przerywać, a w przewodzie między filtrem a pompą pojawia się powietrze. Dzisiaj zmieniłem przewody paliwowe między zbiornikiem a przewodami, teraz są nówki, z nowymi opaskami także jestem pewny że tam jest szczelnie, mimo to dalej po depnięciu w podłogę pojawiają się pęcherze powietrza w przewodzie do pompy. Gdzie jeszcze szukać przyczyny?
0 x
Kupię dyfer 3.31 do 700 lub zamienie na dyfer 3.73. PW.
David pisze:Pacjent D24TIC na "podkręconej" do końca dawce na pompie. Turbo ładuje 1.4 bara. Podczas spokojnej jazdy, i wolnych obrotów jest wszystko OK, chodzi jak trzeba, nie przerywa, w przewodzie paliwowym między filtrem a pompą jest ciągłość paliwa. Po wciśnięciu gazu w podłoge jeden bieg ciągnie ładnie, po zmianie na następny już zaczyna przerywać, a w przewodzie między filtrem a pompą pojawia się powietrze. Dzisiaj zmieniłem przewody paliwowe między zbiornikiem a przewodami, teraz są nówki, z nowymi opaskami także jestem pewny że tam jest szczelnie, mimo to dalej po depnięciu w podłogę pojawiają się pęcherze powietrza w przewodzie do pompy. Gdzie jeszcze szukać przyczyny?
1 - wymienić oryginalny Igelit na przewód paliwowy, żeby nie zaciągał powietrza przy króćcach
2 - wymienić miedziane podkładki pod króćcami przy pompie i podstawie filtra
3 - sprawdzić uszczelkę filtra paliwa (zewnętrzną) ew. dokręcić filtr/spust wody z filtra
Dzięki. Jeszcze jedno pytanie. Uszczelka pod deklem zaworów wymieniona już drugi raz, uszczelniacze wałka rozrządu też wymienione, mimo to dalej cały silnik z góry od pokrywy zaworów zalany olejem... Co robić gdzie szukać?
0 x
Kupię dyfer 3.31 do 700 lub zamienie na dyfer 3.73. PW.
David jak dokręcałeś dekiel?
najczęściej przyczyną cieknięcia jest zbyt mocne dociągnięcie nakrętek
ja dokręcam ręką samą nasadką do oporu, a potem na grzechotce 1/4 obrotu i suchutko jest
fullsize pisze:1. Gdzie i którą wtyczkę odpiąć, żeby odłączyć wycieraczki/spryskiwacze lamp w 940? Zaglądałem i coś nie mogę wypaczyć.
Płaska, trzy piny. Jest gdzieś na dole reflektora. Nie ma siły żeby jej nie znaleźć, spod reflektora wychodzi tylko jeden kabel. Druga podobna jest do silniczka do regulacji, o ile taki jest.
Wracam z tematem. Ta w kółku to będzie od wycieraczek? Przód auta na dole zdjęcia.
20161208_214214_F.jpg (235.88 KiB) Przejrzano 7748 razy
fonderal pisze:
fullsize pisze:2. Czy za spryskiwacz tylnej szyby odpowiada oddzielny silniczek? Przednie mi działają, a tylny nie.
Oddzielny.
To będzie ten po lewej, czy ten po prawej na zdjęciu?