Jakie to uszczelki masz które to nie ciekną?saabauto pisze:Obojętnie czy kupisz Elring, Reinz, Ajusa, Corteco, Febi - i tak będą się rozwarstwiały - wada fabryczna warstwowego klingerytu.zlyzuw pisze:Pany, pytanie w temacie wymiany uszczelki pokrywy zaworów w B230F. Jak to zrobić aby nic się nie pociło? Uszczelkę kłaść na sucho z odrobiną silikonu w rogach, posmarować uszczelkę smarem/wazelina tech./olejem czy wgl uszczelka + silikon na całej długości? Co człowiek to inna rada i już sam nie wiem.
Kup bele co, oczyść powierzchnie przylegania, złóż na smar obustronnie, skręć nie za mocno i jeździj, i tak wcześniej czy później wyciśnie
A jak się już załamiesz - daj znać, mam uszczelki które nie ciekną ;-D
Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.
Re: Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.
0 x
Noo, u mnie między Ajusa a Reinzem była przepaść na niekorzyść tej pierwszej, Ajusa rozpadła się po tygodniu. Może to jakiś trafiony egzemplarz, ale od jakiegoś czasu zakładam Reinza i mam względny spokój.
Robię tak, że odtłuszczam miejsce przylegania uszczelki na głowicy i pokrywie, całą uszczelkę bardzo cienko smaruje dirko albo reinzosilem (nie reinzoplastem, ten jest do składania np. głowic kanapkowych, bez uszczelek) co tam akurat mam, dokręcam mniej więcej 2/3 momentu, a ostatecznie skręcam po paru godzinach albo wręcz następnego dnia.
Przerabiałem różne kombinacje, ten sposób jak dotąd jest najskuteczniejszy. Może są lepsze a ja ich nie znam, w każdym razie efekt jest taki, że od ostatniego zdejmowania pokrywy minęły trzy lata i teraz zaczyna się w jednym miejscu pocić. Ale i tak muszę ją zaraz zdjąć, bo zbliża się pora sprawdzania zaworów:)
Robię tak, że odtłuszczam miejsce przylegania uszczelki na głowicy i pokrywie, całą uszczelkę bardzo cienko smaruje dirko albo reinzosilem (nie reinzoplastem, ten jest do składania np. głowic kanapkowych, bez uszczelek) co tam akurat mam, dokręcam mniej więcej 2/3 momentu, a ostatecznie skręcam po paru godzinach albo wręcz następnego dnia.
Przerabiałem różne kombinacje, ten sposób jak dotąd jest najskuteczniejszy. Może są lepsze a ja ich nie znam, w każdym razie efekt jest taki, że od ostatniego zdejmowania pokrywy minęły trzy lata i teraz zaczyna się w jednym miejscu pocić. Ale i tak muszę ją zaraz zdjąć, bo zbliża się pora sprawdzania zaworów:)
1 x
fonderal pisze:Noo, u mnie między Ajusa a Reinzem była przepaść na niekorzyść tej pierwszej, Ajusa rozpadła się po tygodniu. Może to jakiś trafiony egzemplarz, ale od jakiegoś czasu zakładam Reinza i mam względny spokój.
Jak kładziesz reinzosil/dirko? Po obu stronach uszczelki czy tylko po jednej? I kładziesz cienki "pasek" czy rozsmarowujesz po uszczelce ten silikon i dopiero wtedy składasz?
0 x
- saabauto
- Kontakt:
Jak byś nie położył i jak nie skręcił, każdą uszczelkę po 5 - 10KKm i tak Ci wydmuchnie, rozłażą się na 3 warstwy - z gównolitu to wszystko robione :-/ oprócz tego, co mi pocięli wodą w fabryce uszczelekzlyzuw pisze:
Jak kładziesz reinzosil/dirko? Po obu stronach uszczelki czy tylko po jednej? I kładziesz cienki "pasek" czy rozsmarowujesz po uszczelce ten silikon i dopiero wtedy składasz?
0 x
- saabauto
- Kontakt:
Poczekam sobie aż założysz obecnie produkowane uszczelki - jakby co - kontakt maszfonderal pisze:Noo, u mnie między Ajusa a Reinzem była przepaść na niekorzyść tej pierwszej, Ajusa rozpadła się po tygodniu. Może to jakiś trafiony egzemplarz, ale od jakiegoś czasu zakładam Reinza i mam względny spokój.
0 x
- saabauto
- Kontakt:
saabauto pisze:Poczekam sobie aż założysz obecnie produkowane uszczelki - jakby co - kontakt maszfonderal pisze:Noo, u mnie między Ajusa a Reinzem była przepaść na niekorzyść tej pierwszej, Ajusa rozpadła się po tygodniu. Może to jakiś trafiony egzemplarz, ale od jakiegoś czasu zakładam Reinza i mam względny spokój., cena - 30pln za sztukę
0 x
Mogę sobie zeskanować oryginał i wyciąć ploterem,tylko nie wiem z czego, żeby na garbach nie pękała.
Ktoś poleci jakiś ogólnodostępny materiał
nadający się na taką uszczelkę?
Dzięki
Dzięki
0 x
- saabauto
- Kontakt:
Klingeryt 1,5 - 2,4mmmisica pisze:Mogę sobie zeskanować oryginał i wyciąć ploterem,tylko nie wiem z czego, żeby na garbach nie pękała.
Dzięki
0 x
Obry.
czy byłby ktoś Uprzejmym być i udostępnić mi zdjęcie mocowania boczków nadkoli w bagażniku 944 MK I (plastiki) tzn spinkę i miejsce gdzie ów plastikowy boczek jest mocowany z profilem podłogi od strony lamp tylnych.
Dziękuję.
czy byłby ktoś Uprzejmym być i udostępnić mi zdjęcie mocowania boczków nadkoli w bagażniku 944 MK I (plastiki) tzn spinkę i miejsce gdzie ów plastikowy boczek jest mocowany z profilem podłogi od strony lamp tylnych.
Dziękuję.
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego