Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
Awatar użytkownika
dom?n
Administrator
Kontakt:

Re: Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: dom?n »

Uściślij: czy wóz kręci rozrusznikiem i niechętnie odpala?
0 x
940 Turbo '91 · dekwadrat · poznańskie klasyki nocą
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW :D
Awatar użytkownika
endriugto

Post autor: endriugto »

dom?n pisze:Uściślij: czy wóz kręci rozrusznikiem i niechętnie odpala?
Dokładnie tak dzieje się na zimnym. Kręci i odpala po kilku sekundach. Chyba że zawczasu kilka razy przekręcę kluczyk do zapłonu wtedy odpala od strzału.

Na ciepłym oprócz tego że niechętnie odpala to jeszcze lubi zaklekotać ale nie zawsze.
0 x
Awatar użytkownika
nckpol

Post autor: nckpol »

endriugto pisze:
Dokładnie tak dzieje się na zimnym. Kręci i odpala po kilku sekundach. Chyba że zawczasu kilka razy przekręcę kluczyk do zapłonu wtedy odpala od strzału.

Na ciepłym oprócz tego że niechętnie odpala to jeszcze lubi zaklekotać ale nie zawsze.
może regulator ciśnienia na listwie zdycha i jest mało paliwa?
0 x
Awatar użytkownika
endriugto

nckpol pisze:
endriugto pisze:

może regulator ciśnienia na listwie zdycha i jest mało paliwa?
Gdzie to jest gdzie to kupić?
0 x
Awatar użytkownika
czk

Post autor: czk »

Jakiś czas temu w 240 1993 zaprotestowały przednie wycieraczki. Myślałem, że padł silnik, ale to nie to Po rozkręceniu, wyczyszczeniu i nasmarowaniu zapieczonego mechanizmu wycieraczek wszystko wróciło do normy, oryginalny silnik volvo kręci jak dziki. Jednakże miał problemy z parkowaniem w odpowiednim miejscu, coraz częściej nie udawało się w ogóle zatrzymać wycieraczek.

Ponieważ silnik jest dostępny i w miarę przystępny cenowo, a ja nie wiem ile życia zostało przed obecnym, uznałem że najlepiej wymienić go na nowy zamiast bawić się w naprawy.

I tutaj pojawia się smutek i niedowierzanie, nowy silniczek firmy Ronak dostępny w Draken/Scandix dziwnie się zachowuje po zamontowaniu, jest jakby za słaby żeby uciągnąć wycieraczki przy lekko mokrej szybie, na suchej potrafi się zupełnie zatrzymać. Identyczne objawy miałem przed oczyszczeniem zupełnie skorodowanego mechanizmu, ale tym razem to nie to. Po odpięciu mechanizmu wycieraczek (silnik kręci się sam), na najszybszym biegu obraca się on relatywnie wolno, i jestem w stanie spowolnić jego pracę jednym palcem.

W następnej kolejności pomyślałem o słabym połączeniu minusa, ale poprawiłem to, poza tym stary silnik korzystał z tego samego przyłącza i akurat takich problemów nie sprawiał.

W draken powiedziano mi, że nie zdarzyły im się te silniki uszkodzone lub zbyt słabe.
O co może chodzić?
0 x
240 '93,'85 / 940 '94,'94,'95 / Kia Sorento '04 / Citroën XM '95
Awatar użytkownika
endriugto

czk pisze:Jakiś czas temu w 240 1993 zaprotestowały przednie wycieraczki. Myślałem, że padł silnik, ale to nie to Po rozkręceniu, wyczyszczeniu i nasmarowaniu zapieczonego mechanizmu wycieraczek wszystko wróciło do normy, oryginalny silnik volvo kręci jak dziki. Jednakże miał problemy z parkowaniem w odpowiednim miejscu, coraz częściej nie udawało się w ogóle zatrzymać wycieraczek.

Ponieważ silnik jest dostępny i w miarę przystępny cenowo, a ja nie wiem ile życia zostało przed obecnym, uznałem że najlepiej wymienić go na nowy zamiast bawić się w naprawy.

I tutaj pojawia się smutek i niedowierzanie, nowy silniczek firmy Ronak dostępny w Draken/Scandix dziwnie się zachowuje po zamontowaniu, jest jakby za słaby żeby uciągnąć wycieraczki przy lekko mokrej szybie, na suchej potrafi się zupełnie zatrzymać. Identyczne objawy miałem przed oczyszczeniem zupełnie skorodowanego mechanizmu, ale tym razem to nie to. Po odpięciu mechanizmu wycieraczek (silnik kręci się sam), na najszybszym biegu obraca się on relatywnie wolno, i jestem w stanie spowolnić jego pracę jednym palcem.

W następnej kolejności pomyślałem o słabym połączeniu minusa, ale poprawiłem to, poza tym stary silnik korzystał z tego samego przyłącza i akurat takich problemów nie sprawiał.

W draken powiedziano mi, że nie zdarzyły im się te silniki uszkodzone lub zbyt słabe.
O co może chodzić?
Działa Tobie ogrzewanie tylnej szyby i nawiew?
U mnie była to kwestia kostki stacyjki.
0 x
Awatar użytkownika
czk

Post autor: czk »

endriugto pisze:
czk pisze:Jakiś czas temu w 240 1993 zaprotestowały przednie wycieraczki. Myślałem, że padł silnik, ale to nie to Po rozkręceniu, wyczyszczeniu i nasmarowaniu zapieczonego mechanizmu wycieraczek wszystko wróciło do normy, oryginalny silnik volvo kręci jak dziki. Jednakże miał problemy z parkowaniem w odpowiednim miejscu, coraz częściej nie udawało się w ogóle zatrzymać wycieraczek.

O co może chodzić?
Działa Tobie ogrzewanie tylnej szyby i nawiew?
U mnie była to kwestia kostki stacyjki.
Tak, wprawdzie w ogrzewaniu tylko kilka pasków, ale to uszkodzenie mechaniczne, wszystko to działa..
0 x
240 '93,'85 / 940 '94,'94,'95 / Kia Sorento '04 / Citroën XM '95
Awatar użytkownika
Dudes

Post autor: Dudes »

B200ET - w którym miejscu jest odma? Czy to tylko jest ten gumowy przewód, który idzie z puszki filtra do skrzyni korbowej? I czy jest jakiś separator oleju czy nie te lata? ;)
0 x
740 Turbo B200ET
MiKi:)

Post autor: MiKi:) »

Ma ktoś info jakie były kolory wnętrz w 740/760? ;)
Bo ja wiem.tylko że były czarne beżowe i niebieskie 8-)
0 x
Awatar użytkownika
Sinuspi

Post autor: Sinuspi »

MiKi:) pisze:Ma ktoś info jakie były kolory wnętrz w 740/760? ;)
Bo ja wiem.tylko że były czarne beżowe i niebieskie 8-)
Kolory ścierek:
740 do '90:
- siwy
- niebieski,
- czerwony
760
- zielony

Derma 760 do '89
- czarna
- beżowa
- czerwona
1 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ