Z racji że dopiero odkryłem to forum w czeluściach internetu to myślę że będzie to dobre miejsce do przywitania.
Rok temu zakupiłem Volvo 965 2.9 R6 z 1994 roku zupełnie przez przypadek.
Szukałem czegoś kwadratowego i pierwotnie miało paść na Jeepa Xj ale z racji że kolega sprzedawał Volvo postanowiłem się zainteresować tym tematem
Auto okazało się że jest w dosyć dobrym stanie.
Wykonałem serwis olejowy czyli silnik, skrzynia oraz most.
Dodatkowo na starcie auto dostało nowe świece oraz zostały poprawione wiązki pod maską.
Następnym etapem był grubszy serwis, czyli wymiana zacisków tył oraz regeneracja zacisków przód, nowe tarcze oraz klocki na dwie osie.
Dodatkowo został naprawiony hamulec ręczny oraz wymieniony cały wydech (poprzedni był dziurawy).
Z spraw wizualnych powymieniałem lampy tył, kierunki przód, wycieraczki szyb. Generalnie auto sukcesywnie od roku doprowadzałem do serii. Następnie wleciało oryginalne radio, ładna gałka skrzyni biegów (na zdjęciach stara popękana) oraz oryginalne gumy na zimę oraz mata do bagażnika plus dywaniki na lato. Ostatnim etapem było przyciemnienie szyb.
Do auta mam felgi Orion 15 cali na zimę oraz dokupiłem 17 calowe felgi z rantem na lato które są aktualnie w trakcie renowacji. Udało się dorwać w oryginalnym rozstawie 5x108 o szerokości 8 i 9 cali.
Auto w dosyć ciekawej konfiguracji:
- 2.9 R6 204 km
- szara tapicerka skórzana i szary lakier z charakterystycznym paskiem przez całe auto
- elektryczny fotel z pamięcią
- grzanie foteli
- tempomat
- szyber-dach elektryczny
- automatyczna klima
- szyby elektryczne x4
- grzane i elektryczne lusterka
- wycieraczki lamp
- automat z trybami jazdy
- nivo
- immobilizer
- centralny zamek
- krata i roleta do bagażnika
- dekory z drewna
- chromowane elementy zewnątrz
- oryginalne akcesoryjne nakładki progów
- fotelik dziecięcy w kanapie
- oryginalne felgi Orion
- sztywny most
Resztę widać na zdjęciach.
Ostatnie lata auto jeździło u znajomego, wcześniej jeździła nim kobieta w tym samym mieście.
Pochodzi z niemieckiego salonu, ma przebieg 320 tys km.
Ostatnie 10 lat to przebiegi rzędu 6 tys km rocznie.
Jest jeszcze kilka rzeczy do zrobienia jak np:
- zacinajacy się przycisk od szyberdachu, czasami nie chce zamknąć ale po kilku próbach działa.
- muszę poprawić końcówkę progu lewego ponieważ poprzedniemu właścicielowi auto zsunęło się z lewarka
- wymiana sprężyn tył
- ewentualna poprawka ogrzewania foteli ale czytałem że one tak mają i grzeją na pół gwizdka (proszę o info czy to prawda).
- oraz ostatnio przestała chłodzić klima (zaczęło się od tego że raz działała raz nie a później już całkowicie przestała chłodzić).
Reszta działa.
Czasami pewnie będę prosić o pomoc w rozwiązaniu problemu
Pozdrawiam