Volvo 965 2.9 R6 z 1994 roku

Zaprezentuj swoją cegłę i aktualizuj na bieżąco swój temat
Awatar użytkownika
Kuba_1989

Volvo 965 2.9 R6 z 1994 roku

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Kuba_1989 »

Witam,
Z racji że dopiero odkryłem to forum w czeluściach internetu to myślę że będzie to dobre miejsce do przywitania.

Rok temu zakupiłem Volvo 965 2.9 R6 z 1994 roku zupełnie przez przypadek.
Szukałem czegoś kwadratowego i pierwotnie miało paść na Jeepa Xj ale z racji że kolega sprzedawał Volvo postanowiłem się zainteresować tym tematem :D i tak po około miesiącu od oglądania stałem w właścicielem mojego pierwszego Volvo Rwd.

Auto okazało się że jest w dosyć dobrym stanie.
Wykonałem serwis olejowy czyli silnik, skrzynia oraz most.
Dodatkowo na starcie auto dostało nowe świece oraz zostały poprawione wiązki pod maską.
Następnym etapem był grubszy serwis, czyli wymiana zacisków tył oraz regeneracja zacisków przód, nowe tarcze oraz klocki na dwie osie.
Dodatkowo został naprawiony hamulec ręczny oraz wymieniony cały wydech (poprzedni był dziurawy).
Z spraw wizualnych powymieniałem lampy tył, kierunki przód, wycieraczki szyb. Generalnie auto sukcesywnie od roku doprowadzałem do serii. Następnie wleciało oryginalne radio, ładna gałka skrzyni biegów (na zdjęciach stara popękana) oraz oryginalne gumy na zimę oraz mata do bagażnika plus dywaniki na lato. Ostatnim etapem było przyciemnienie szyb.
Do auta mam felgi Orion 15 cali na zimę oraz dokupiłem 17 calowe felgi z rantem na lato które są aktualnie w trakcie renowacji. Udało się dorwać w oryginalnym rozstawie 5x108 o szerokości 8 i 9 cali.

Auto w dosyć ciekawej konfiguracji:
- 2.9 R6 204 km
- szara tapicerka skórzana i szary lakier z charakterystycznym paskiem przez całe auto
- elektryczny fotel z pamięcią
- grzanie foteli
- tempomat
- szyber-dach elektryczny
- automatyczna klima
- szyby elektryczne x4
- grzane i elektryczne lusterka
- wycieraczki lamp
- automat z trybami jazdy
- nivo
- immobilizer
- centralny zamek
- krata i roleta do bagażnika
- dekory z drewna
- chromowane elementy zewnątrz
- oryginalne akcesoryjne nakładki progów
- fotelik dziecięcy w kanapie
- oryginalne felgi Orion
- sztywny most
Resztę widać na zdjęciach.

Ostatnie lata auto jeździło u znajomego, wcześniej jeździła nim kobieta w tym samym mieście.
Pochodzi z niemieckiego salonu, ma przebieg 320 tys km.
Ostatnie 10 lat to przebiegi rzędu 6 tys km rocznie.

Jest jeszcze kilka rzeczy do zrobienia jak np:
- zacinajacy się przycisk od szyberdachu, czasami nie chce zamknąć ale po kilku próbach działa.
- muszę poprawić końcówkę progu lewego ponieważ poprzedniemu właścicielowi auto zsunęło się z lewarka
- wymiana sprężyn tył
- ewentualna poprawka ogrzewania foteli ale czytałem że one tak mają i grzeją na pół gwizdka (proszę o info czy to prawda).
- oraz ostatnio przestała chłodzić klima (zaczęło się od tego że raz działała raz nie a później już całkowicie przestała chłodzić).
Reszta działa.
Czasami pewnie będę prosić o pomoc w rozwiązaniu problemu :)
Pozdrawiam
Załączniki
IMG_3619.jpeg
IMG_3619.jpeg (1.12 MiB) Przejrzano 683 razy
IMG_3618.jpeg
IMG_3618.jpeg (1.25 MiB) Przejrzano 683 razy
IMG_3617.jpeg
IMG_3617.jpeg (961.93 KiB) Przejrzano 683 razy
IMG_3615.jpeg
IMG_3615.jpeg (904.67 KiB) Przejrzano 683 razy
IMG_3614.jpeg
IMG_3614.jpeg (821.86 KiB) Przejrzano 683 razy
IMG_3616.jpeg
IMG_3616.jpeg (635.37 KiB) Przejrzano 683 razy
IMG_9595.jpeg
IMG_9595.jpeg (412.85 KiB) Przejrzano 683 razy
IMG_0858.jpeg
IMG_0858.jpeg (966.97 KiB) Przejrzano 683 razy
IMG_0856.jpeg
IMG_0856.jpeg (1.24 MiB) Przejrzano 683 razy
Ostatnio zmieniony 02 grudnia 2024, 14:01 przez Kuba_1989, łącznie zmieniany 5 razy.
5 x
Awatar użytkownika
dom?n
Administrator
Kontakt:

Re: Volvo 965 2.9 R6 z 1994 roku

Post autor: dom?n »

Witaj!

No, ładny on :)
0 x
940 Turbo '91 · dekwadrat · poznańskie klasyki nocą
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW :D
Awatar użytkownika
Kuba_1989

dom?n pisze: 13 listopada 2024, 08:56 Witaj!

No, ładny on :)
Dziękuję. Jeszcze trochę jest do zrobienia żeby było idealnie. Ale małymi krokami do celu ;) będzie cukierek.

Może ktoś po zdjęciach jest w stanie podpowiedzieć czego brakuje z wyposażenia ?
Przełączniki po prawej stronie kierownicy wszystkie są zapełnione. Po lewej stronie są dwa puste miejsca.
Jedno zakładam że to brak automatycznie składanej anteny radia. Jakieś pomysły co mogło się mieścić pod ostatnią zaślepką ?
Oraz z tego co zdążyłem się zorientować fotel pasażera nie ma elektrycznego sterowania.
Wrzucam też felgę jaka wleci na następny sezon.
Załączniki
IMG_3626.jpeg
IMG_3626.jpeg (1.11 MiB) Przejrzano 653 razy
IMG_3625.jpeg
IMG_3625.jpeg (1.41 MiB) Przejrzano 653 razy
1 x
Awatar użytkownika
dom?n
Administrator
Kontakt:

Ciekawe, że ktoś się pokusił o dołożenie tuningowych fartuchów na progi, a jednocześnie nic nie zrobił z przednim i tylnym zderzakiem. Ale może to jest materiał do dalszego rozwinięcia tego pomysłu?

Zaślepki nie oznaczają, że ktoś coś usunął z fabrycznej konfiguracji. Katalog akcesoriów do tych aut jest bardzo obszerny :) Występowały też panele do rozbudowania sobie systemu pstryczków, żeby móc dołączać elektryczne anteny, dodatkowe światła i tak dalej. W skrajnych przypadkach dostępna była nawet jakaś forma kontroli trakcji i elektrycznie podnoszona antenka w zderzaku pomagająca przy parkowaniu.

Wczesne 960 mają bardzo fajny urok i nie jest ich dużo, więc tym bardziej super że ten jest w dobrych rękach.
0 x
re5pect pisze: Jeżeli chcesz żeby Twoje RWD dobrze się prowadziło w zakrętach, było szybkie, dobrze hamowało, a to wszystko bez wydawania taczki pieniędzy na modyfikacje to polecam zakup BMW :D
Awatar użytkownika
Kuba_1989

dom?n pisze: 13 listopada 2024, 14:55 Ciekawe, że ktoś się pokusił o dołożenie tuningowych fartuchów na progi, a jednocześnie nic nie zrobił z przednim i tylnym zderzakiem. Ale może to jest materiał do dalszego rozwinięcia tego pomysłu?

Zaślepki nie oznaczają, że ktoś coś usunął z fabrycznej konfiguracji. Katalog akcesoriów do tych aut jest bardzo obszerny :) Występowały też panele do rozbudowania sobie systemu pstryczków, żeby móc dołączać elektryczne anteny, dodatkowe światła i tak dalej. W skrajnych przypadkach dostępna była nawet jakaś forma kontroli trakcji i elektrycznie podnoszona antenka w zderzaku pomagająca przy parkowaniu.

Wczesne 960 mają bardzo fajny urok i nie jest ich dużo, więc tym bardziej super że ten jest w dobrych rękach.
Nakładki progów poprzedni właściciel trafił przez przypadek więc po prostu kupił przy okazji wymiany boczków drzwi.
Zakładam że nie był dostępny w tym momencie jakiś akcesoryjny zderzak przód i tył lub były pewnie drogie.
Czy może występują jakieś dokładki do seryjnych zderzaków ?
Generalnie wizję na to auto mam taką że po założeniu felg z rantem chce go z klasą obniżyć (lekko a nie jakieś gleby i betony). Więc dokładki myślę że podpasują idealnie ale też domyślam się że to nie jest temat łatwy do ogarnięcia :) części do tych aut dużo już nie ma.

Odnośnie zaślepek pytanie bardziej dotyczyło czego w nim brakuje. Ale skoro lista jest długa to zakładam że sporo :) tak czy siak mi się podoba i super się jeździ taką cegiełką. Ludzie mnie zniechęcali ale po roku jestem zadowolony z posiadania tego auta :) ma swój klimat i warto zainwestować i trzymać
0 x
Awatar użytkownika
dom?n
Administrator
Kontakt:

Znaczy się to z reguły jest tak: wozy z fabryki miały podstawowe bajery typu klimatyzacja, elektryka i upasione tapicerki, a potem klient mógł sobie dobierać co mu potrzebne. Chcesz wozić rzeczy? Dokup roletę bagażnika albo kratki do niego. Wolisz wypasione audio? Mamy lepsze głośniki i radioodbiornik. W salonie nie było wersji wyposażenia "wszystko", zamiast tego był katalog akcesoriów i nabywca decydował sam. Poza szyberdachem każde akcesorium było dostępne w katalogu i można było je zamontować już po zakupie.
1 x
Awatar użytkownika
Kuba_1989

Dzięki za wyjaśnienie ;) myślałem że były jak wszędzie wersje wyposażenia. Ale to w sumie też fajne rozwiązanie
0 x
Awatar użytkownika
dom?n
Administrator
Kontakt:

Generalnie były, ale w 960 które było najwyżej w gamie jakoś nie bardzo obowiązywały. Chociaż były wyjątki, jak 960 Turbo z czterocylindrowym redblockiem. Albo 960 Executive. Napisanie książki o gamach modelowych w Volvo w latach 90 to byłaby niezła katorga: absolutny brak spójności między rynkami i kompletny bajzel nie do ogarnięcia :mrgreen:
0 x
Iwan

Post autor: Iwan »

Śliczny wóz!

Felgi Orion są superowe. Rzadka sprawa
1 x
Awatar użytkownika
Kuba_1989

Dzięki. Oriony rzeczywiście super się prezentują dlatego zostają na zime a na lato 17stki.
Niedługo Edit:
Wjeżdża serwis oraz spoiler akcesoryjny na klapę bagażnika.
Dodatkowo udało się dorwać uszczelki przedniej szyby w super stanie oraz 3 światło stop i to wszystko w kolor wnętrza oraz lakieru na zewnątrz. Do wymiany też będzie zamek przednich drzwi który też udało się zakupić.
0 x
ODPOWIEDZ