Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
Awatar użytkownika
boben

Re: Krótkie pytania i krótkie odpowiedzi.

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: boben »

Przestawię zatem po bożemu ale i tak jestem w szoku jaką kulturę prezentował, jak mi kiedyś o ząb przeskoczył rozrząd w Lagunie 2.2dt podczas zapalania na lince to wrazenia z powrotu z ferii mialem niezapomniane :)
0 x
->V744 2.3Pb b230k + kuchenka gazowa
Awatar użytkownika
fonderal

Post autor: fonderal »

Duże koło ma 38 zębów, małe 18, przeskoczenie o jeden ząb to przesunięcie fazy o niecałe 9,5 stopnia. I tu już mogą być widoczne problemy z odpalaniem, nie że nie zapali w ogóle, ale też i nie na dotyk.
Można eksperymentować z przestawianiem faz, regulowane kółka mają zakres +-10° i silniki odpalają, ale punktem wyjścia zawsze musi być ustawienie na fabryczne znaki.
0 x
Mitek91

Post autor: Mitek91 »

Czy ktoś kojarzy sprzedawcę:
https://allegro.pl/oferta/tapicerka-boc ... 0644886133 ?
Ma jasny boczek na drzwi a odbiór tylko osobisty
0 x
Awatar użytkownika
fonderal

Kiedyś mówili o nim, że jest dość specyficzny, że trudno się dogadać. Ja się nie znam, tylko powtarzam :)
Tak czy siak i tak najlepiej podjechać i ocenić samemu, bo w ogłoszeniach "stan bardzo dobry" może oznaczać wszystko.
1 x
xjtdi

Post autor: xjtdi »

Mitek91 pisze:Czy ktoś kojarzy sprzedawcę:
Generalnie mało elastyczny klient ale to co od niego kupowałem, emblematy i ori chlapacze wszystko było ok paczka solidnie zapakowana.
0 x
AOW

Post autor: AOW »

W radiu nie świeci mi lewa strona a w panelu klimatyzacji ledwo ledwo (też lewa) ale ogólnie też kiepsko... Macie jakiś tutorial jak to wymienić/naprawić?
Załączniki
Resizer_16216303209660.jpg
Resizer_16216303209660.jpg (237.87 KiB) Przejrzano 3652 razy
0 x
Jest: Volvo S70 TDI 97' 940 Classic 98'+ S90 D5 AWD 20'
Było: FSO Polonez 2000, BMW E-28 520i, Citroen C5 X7,
Awatar użytkownika
fonderal

Wyciągasz po kolei wszystko od dołu. Popielniczkę, półkę z zapalniczką (dwie śruby po lewej, pod maskownicą gniazda zapalniczki), potem wyjmujesz radio (w dwóch otworach podważasz zatrzaski i wyjeżdża).
Zdejmujesz prawą maskownicę przy kierownicy z ramką dookoła pokręteł, odkręcasz 4 śrubki (torx chyba T20) i coś mi się kołacze, że są jeszcze dwie od spodu, ale nie pamiętam, czy pod szufladą na na radio, czy pod samym panelem od klimy.

I teraz, w wyjętym panelu na górze jest plastikowa pokrywka, a pod nią dwie żarówki T5. Zdejmujesz, wymieniasz, zakładasz. Żarówki widoczne od spodu obsługują podświetlenie ramek przycisków, nie całego panelu. W sumie są 4 żarówki T5. Coś mi świta, że te żarówki od ramek to nie są typowe 1,2W, a 0,5. Ale nie dam sobie nic za to uciąć. Tu coś tam widać na zdjęciach:
https://allegro.pl/oferta/volvo-940-960 ... 7881452849

W radiu gorzej. Musisz się zaopatrzyć w miniaturowe żarówki z wąsami do wlutowania w płytkę. Wymiarów nie pamiętam, ale raczej z tych mniejszych, gdzieś mam jakieś radia i niby mógłbym zajrzeć i zmierzyć, tylko muszę te radia znaleźć, a to wbrew pozorom spore wyzwanie...
Żarówki bezbarwne, a do nich jeszcze niebieskie kapturki (stare mogą się nie nadawać do ponownego użytku), po założeniu będą świeciły na zielonkawo. Nie kupuj gotowych zielonych żarówek bo raz, że są malowane a farba złazi w tydzień i dwa, tylko bezbarwna z niebieskim kapturkiem podświetli na taki kolor, jakim świeci reszta. Zielone kapturki to też inny kolor podświetlenia.
Radio rozbiera się dość łatwo, ale nie wiem jaką masz praktykę w lutowaniu. Jeśli czujesz się na siłach, bez problemu od razu zobaczysz co trzeba odkręcić i zdjąć, żeby się dostać do płytki. W każdym razie trochę dłubania jest, ale warto.
2 x
Awatar użytkownika
kapsel

Post autor: kapsel »

Mitek91 pisze:Czy ktoś kojarzy sprzedawcę:
Chciałem kupić od niego błotnik. Miał sprawdzić stan i podesłać zdjęcia. Do dnia dzisiejszego ich nie dostałem. Tłumaczy się że ma inną pracę i nie ma czasu a części pilnuje żona. No trudny człowiek. Ale próbuj. Może będziesz miał więcej szczęścia.
1 x
AOW

Post autor: AOW »

forendal dzięki ponownie. Widzę że w stosunku do S70 to straszny tu archaizm jeśli chodzi o takie sprawy. :)
0 x
Jest: Volvo S70 TDI 97' 940 Classic 98'+ S90 D5 AWD 20'
Było: FSO Polonez 2000, BMW E-28 520i, Citroen C5 X7,
Awatar użytkownika
Sinuspi

Post autor: Sinuspi »

AOW pisze:forendal dzięki ponownie. Widzę że w stosunku do S70 to straszny tu archaizm jeśli chodzi o takie sprawy. :)
Mówisz, że ów straszny archaizm się długo i kosztownie naprawia. Mnie np archaizm nie straszy ;) :P
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ