Volvo 740 Turbo Intercooler - oldie but goldie.
Re: Volvo 740 Turbo Intercooler - oldie but goldie.
To który Szwedesław poleci na sprzedaż 

0 x
Czy "+" czy "-" zawsze jest sinus.
Sinuspi pisze:To który Szwedesław poleci na sprzedaż
Od dawna marzyłem żeby mieć 760 (daily) + 740 (klasyk). Sądzę że 760 ma u mnie dożywocie, tam wszystko poszło za daleko. 740 ma być spełnieniem marzenia, w końcu mam turbo w manualu, do tego w przedlifcie i z bodykitem. Samo odbudowywanie sprawia mi ogromną radość

Prawdę mówiąc bardzo przydało by mi się kombi, a mam dwa sedany. Aktualnie śmigam bratowym zapasowym 850R i bardzo chwalę sobie pakowność.
Ale wracając do tematu,.
Wczoraj zawitałem w rodzinne strony, od około 20 do północy zamknąłem się w garażu. Miałem plan posiedzieć godzinę żeby wyciągnąć lampy, zapiekły się śrubki, zeszło 4x tyle

4 bite godziny na zdjęcie przednich lamp...

Dzisiaj zaczął się pierwszy poważny dzień prac przy złotym. Na foto nowe (używane) wycieraczki lamp i odmalowałem listwy na jedyny właściwy kolor:

Co do samego przodu, doszły dwie paczki:

Halogeny idealnie pasują w otwory, na razie nie będę ich zakładał, w przyszłości lakiernik i tak by je demontował przy robieniu kosmetyki.
Przednie klosze lamp tradycyjnie czekają na mycie w zmywarce.
Dzisiaj zabrałem się za demontaż wnętrza. Zeszło kilka godzin:

Został tylko fotel kierowcy i kierownica, reszta wyjęta. Auto swobodnie może się przemieszczać o własnych siłach. Bardzo ucieszył mnie stan podłogi, nie ma nawet najmniejszej dziurki.
Jak odbiorę wszystkie elementy wnętrza w docelowym stanie to będę bawił się w składanie wszystkiego w całość. Trochę jeszcze z tym zejdzie, bo nie wyciągnąłem tapicerki podsufitki z szyberdachu (a nie złożę wnętrza bez podsufitki). Ale cóż, nie spieszy się.
Będę musiał przerobić wiązkę audio, muszę znaleźć schematy co i jak. Aktualna wiązka przy pełnym wyprostowaniu ciągnie się do nóg tylnych pasażerów. Docelowe radio już jest wraz z nową ramką i zestawem montażowym:

"Inteligentny przekaźnik wycieraczek":

Wyskalowana tarcza turbo:

Z dalszych ciekawostek, w zapasie czeka kilka rzeczy które nie wiem czy wkładać czy sprzedać. Są to m.in. blenda, żaluzja i wiele innych.
Projekt miał nie iść w tę stronę

Wracając do tematu kół, znalazłem gościa który byłby w stanie zrobić z kołami dokładnie to co wrzucałem kilka postów wcześniej. Także mam nad czym myśleć.
Pierwszy dzień prac uważam za całkiem udany

(sorry za chaotyczny post, dużo się działo)
Ostatnio zmieniony 25 grudnia 2018, 18:31 przez re5pect, łącznie zmieniany 1 raz.
2 x
- Maciek4530
Udało Ci się wyciągnąć podsufitkę przez drzwi bez uszkodzenia?
0 x
co to za negatyw w 850
ta ramka radia jest wypukła czy wklęsła 

0 x
2x 480,744 USA Turbo,744 USA,850 T-5R,245 USA D24T+IC+, 945, 2x 440, 855 eR, V70 heico
Co do radia to ten wątek ci pomoże.
viewtopic.php?f=9&t=2366
Jak nie dasz rady to pisz bo mam to samo radio i te same kostki 9pin + 4pin.
Co to za przyciski z lewej ? Tam na rysunku jest przyczepa campingowa?
viewtopic.php?f=9&t=2366
0 x
- clarksontop
JoeM pisze:Co to za przyciski z lewej ? Tam na rysunku jest przyczepa campingowa?
Kontrolka kierunkowskazów przyczepy. Żeby działała, potrzebny jest czteropinowy przerywacz kierunkowskazów. W siedemsetkach była właśnie taka dodatkowa lampka, w serii 900 kontrolka znalazła się w zegarach.
0 x
Maciek4530 pisze:Podłokietnik do 240? :O
Do 740

ambasador pisze:Udało Ci się wyciągnąć podsufitkę przez drzwi bez uszkodzenia?
Nie, podsufitka była już kiedyś naprawiana i była (nieudolnie) klejona. Tym razem będzie to zrobione na lata

swital pisze:co to za negatyw w 850ta ramka radia jest wypukła czy wklęsła
Negatyw to oparte dywaniki

JoeM pisze:Co do radia to ten wątek ci pomoże.
viewtopic.php?f=9&t=2366
Dzięki. Podepnę się do tamtego tematu, zrobiłem rozpiskę jak to jest u mnie (żaden ze schematów z internetów nie zgadza mi się z tym co mam)

clarksontop pisze:no widzę, że masz fun!
Jeszcze większy fun będzie przy składaniu odnowionych i czystych rzeczy

fonderal pisze:JoeM pisze:Co to za przyciski z lewej ? Tam na rysunku jest przyczepa campingowa?
Kontrolka kierunkowskazów przyczepy. Żeby działała, potrzebny jest czteropinowy przerywacz kierunkowskazów. W siedemsetkach była właśnie taka dodatkowa lampka, w serii 900 kontrolka znalazła się w zegarach.
Dokładnie tak. Aktualnie taka kontrolka już jest, ale nieoryginalna. Także moja robota będzie polegała na przełożeniu kontrolki

Dzisiaj rano skończyłem ściągać sufit, tzn. ściągnąłem i rozebrałem szyberdach:

Plan na sufit - beż

Ostatnio zmieniony 25 grudnia 2018, 18:35 przez re5pect, łącznie zmieniany 2 razy.
0 x
- Maciek4530
A no chyba że tak. No nic, życzę powodzenia w ratowaniu, mój brat miał go brać (a że jestem z Zakopanego to daleko nie miałem - w sumie na grupę fb jako pierwszy go wrzuciłem i potem pojawił się właściciel) ale z tego co widzę w końcu trafił w dobre ręce 

0 x