240 USA -> 245 USA

Zaprezentuj swoją cegłę i aktualizuj na bieżąco swój temat
kivi

Re: 240 USA -> 245 USA

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: kivi »

Za 15-20K ogarniesz bez problemu cały układ napedowy z BMW. Bez sensu jest robic redbloka .
0 x
konradko

Post autor: konradko »

Uturbienie redbloka z remontem nie wyjdzie nawet 10k. 15k to max ile mogę na to przeznaczyć w bieżącym budżecie poza tym.
0 x
takijedenkuba

Post autor: takijedenkuba »

konradko pisze:Robiąc turbo od podstaw w moim silniku za te samą kasę będę miał remont plus lepsze osiągi niż w seryjnych FK/FT. Chyba że się mylę?
Twój silnik jest wolnossący, ma słabsze korby i tłoki które go doprężają.
U mnie w tym samym silniku, przy niespełna 250KM, po dwóch track dayach i kilku pałowaniach, wyszła pierwsza korba bokiem.
Nie ma sensu turbić wolnossaka, prędzej czy później mocy będzie mało, coś pierdzielnie i cała robota od nowa.
Sprawdzone
Ciekawe co na to Sambo, co tu się wyrabia ;)
0 x
Awatar użytkownika
endriugto

Post autor: endriugto »

Po co aż 250KM. Przy 190 będzie większość seryjnych współczesnych plastikowych pudeł objeżdżał...
0 x
konradko

Dokładnie, w opcji +T 200KM wystarczy. Na TB czytałem dobre opinie o uturbianiu B230F, charakterystyka przebiegu momentu podobno lepsza niż w seryjnym turbo przy zachowaniu rozsądku. Pamietajmy że to ma być daily driver a nie auto na track day.
0 x
Awatar użytkownika
sambo

Post autor: sambo »

takijedenkuba pisze:.......
Ciekawe co na to Sambo, co tu się wyrabia ;)
Po pierwsze ciesze się, ze moje parę miesięcy pracy w weekendy nad 245US zostały pozytywnie ocenione i auto zostało na forum.
Zrobienie przedlifta a'la GLT 1985 chodziło mi po głowie i tak naprawdę niewiele brakowało a wiózłbym go własnie do lakiernika na Slask.
I tak własnie proponowałbym zrobić nowemu właścicielowi. Wygląd z lat świetności serii 200 i "pełny wypas" z końca serii.

Co do opcji zmiany napędu to........ zamieniłbym wałek M na T i pojeździłbym jeden sezon żeby na spokojnie dopracować plan swapu
i rozglądałbym się za gratami. Tam siedzi bardzo uczciwy B230F z rozrządem na okrągłym zębie i kto wie może nawet natryskiem an denka tłoków :shock: . Przejechałbym się kilkoma B230 FT w serii i po modyfikacjach tak dla porównania (np na zlocie ;) )

Poczciwa dwuseta przyjmie wszystko pod maskę wiec "sky is the limit". Pytanie do czego ma służyć i jakie cechy są priorytetem dla właściciela.

Moje B230F+T ( z czapka 531 i walkiem T) skleciłem sam w garażu "po taniosci" i napędza moje kombi bezawaryjnie od około 90 kkm.
No ale ja się tylko kulam po autobahnach z dziećmi i psem na pokładzie :D

Ważne , żeby 245US nie skończyło marnie rozbebeszone pod płotem jakiegoś warsztatu, a co będzie pod maska to już decyzja Konradko.

Dosiego Roku!
sambo
2 x
Obrazek
konradko

Wyczytałem że wsadzenie innego wałka niż vx usmaży katalizator. Większość ludzi poleca wałek A a nie T, ale z powodu dwukrotnie wyższego niż vx overlapu nie jest wskazany do używania w aucie z katalizatorem. Powinienem się tym w ogóle przejmować? Pewnie kat i tak poleci na złom (nawet nie wiem czy działa). Jak z dostępnością tych wałków w PL?
0 x
kivi

Post autor: kivi »

Opinie o tych wałkach są co rok inne. Odkąd pamiętam sezonowo najlepsze są A, T, VX3...
mam wrażenie że to te same wałki które krążą po Polsce i zbierają rozmaite opinie:)
0 x
Awatar użytkownika
endriugto

Post autor: endriugto »

Wywal kata i wsadź strumienice :P
1 x
konradko

endriugto pisze:Wywal kata i wsadź strumienice :P
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
2 x
ODPOWIEDZ