240 USA -> 245 USA

Zaprezentuj swoją cegłę i aktualizuj na bieżąco swój temat
grzesiekosmos

Re: 240 USA -> 245 USA

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: grzesiekosmos »

Ja mam 245 z b230f z dołożonym turbo na hamowni było 182km na 0.6b jak będziesz w wawie daj znać jak nie sprzedam auto do tego czasu przejedziesz się zobaczysz,że to szkoda czasu,hajsu ma takie uturbianie ;)
0 x
konradko

Post autor: konradko »

W Wawie akurat mieszkam więc to nie problem a dla mnie 180 kuni w sztruclu to aż nadto adrenaliny. Zresztą pokażę wam moje Renault 5 które miało ich zaledwie 140 (choć waga grubo poniżej tony). Podobno słabo ogarniam ;)

Obrazek
0 x
Awatar użytkownika
endriugto

Post autor: endriugto »

Szkoda piontki...
0 x
konradko

Mi tego mówić nie musisz, była szybsza niż seryjne clio sport 169KM. Na trasie na track day w Lublinie zgarnęło mnie z trasy BMW5 na czołówce. Od tego czasu mam uczulenie na baby w dużych autach :)
0 x
re5pect

Post autor: re5pect »

Wracając do tematu 245 ja na Twoim miejscu zrobiłbym tak:

SILNIK:
Dwie opcje: Zostawić b230f i go uturbić, ew. SWAP na b230ft/fk. Dlaczego? Będzie blisko oryginału, czyli raczej mało dłubania, mało kombinacji, wzrost wartości (w przeciwieństwie do swapa na silnik z 330d). Silnik prosty w obsłudze. Jak masz spory budżet to złożyć to na easyecu, do tego ecumaster/det + cały starterpack tuningowy (wałek,wydech, turbo itp) i masz aż za dużo mocy jak na swoje potrzeby, proste i tanie naprawy, bezproblemową eksploatację.
Jeżeli chcesz jeździć tanio, to redblock jest wręcz stworzony do LPG. Spalanie 13-15l lpg z super osiągami i tanimi naprawami. W 245 możesz założyć dwie butle LPG, także z zasięgiem nie będzie problemu. Spróbuj to się przekonasz :)

BUDA:
Nic nie ruszać, ew. kosmetyka, ori akcesoria.

ZAWIAS:
Rozpórki zawieszenia przód/tył, sportowe sprężyny +dobre amortyzatory (B6 starczy), ew. gwint, większy hamulec, ładne koło 17" i tyle.

WNĘTRZE:
Siedzenia z 2sety są spoko, ale nie mają trzymania bocznego. Tak jak pisał ktoś wcześniej, oddać fotele do tapicera żeby zrobił z nich kubełki z ładną tapicerką. Dobry tapicer jest w stanie zrobić fotel dopasowany pod Twoje ciało. Do zestawu podsufitka w barwach nowej tapicerki. Jako wisienka na torcie ładna kierownica sportowa, wskaźniki do kontroli parametrów silnika, cośtam z orginalnych akcesoriów i tyle.
Ewentualnie można zaadaptować fajne kubełki na przód, a tył obszyć na ich wzór. Tutaj mała inspiracja:

Budżetu spokojnie zostanie, będziesz miał auto szybkie, tanie w utrzymaniu, piękne,bliskie względem oryginału (poprawiona fabryka), wartościowe i nadal klasyczne. Gwarantuję że taki projekt wzbudzi zachwyt i zazdrość wśród zdecydowanej większości miłośników marki, a i Tobie będzie służył.

Pozdro :)
2 x
Awatar użytkownika
knefel

Post autor: knefel »

pokazał na wzór auto z 2jz po tekscie zeby zostawiać orginał :D
na moje rób po swojemu , nie sugeruj sie resztą (chyba ze bedziesz chciał laminat wieszać :D )
swego czasu słuchanie każdego co jest fajne skończyło sie na tym że na zlocie było sto golfów dwójek i jedynek i różniły sie możliwe że kolorami , każdy na jednym modelu bbsa , każdy z vr6 bądź 1,8t itd itp i każdy twierdził że robił od podstaw i według własnego gustu
0 x
kivi

Post autor: kivi »

A mi sie wydaje że 330D to ciekawy pomysł. Tylko ten starszy na EDC15C11. Najprostszy Common Rail CP1.
Umiar, skromność elegancja...
0 x
Awatar użytkownika
Dirty Harry

Post autor: Dirty Harry »

konradko, a kontaktowałeś się z Marcinem z Wrocławia (firma MW Car Concept, ul. Twardogórska), którego Ci polecałem na VF? Robił przekładki potoczastemu od nas z forum, a sam ma 244 z T6 i skrzynią od BMW, o ile się nie mylę.
0 x
konradko

Dirty Harry pisze:konradko, a kontaktowałeś się z Marcinem z Wrocławia (firma MW Car Concept, ul. Twardogórska), którego Ci polecałem na VF? Robił przekładki potoczastemu od nas z forum, a sam ma 244 z T6 i skrzynią od BMW, o ile się nie mylę.
Jeszcze nie bo nie dałem rady znaleźć nigdzie numeru telefonu do niego. Za moment będę dzwonił do gości z Płocka (robią głównie swapy BMW) ciekaw jestem czy mają w ogóle jakieś pojęcie o swapie do auta innej marki.
0 x
swital

Post autor: swital »

konradko pisze:Za moment będę dzwonił do gości z Płocka (robią głównie swapy BMW) ciekaw jestem czy mają w ogóle jakieś pojęcie o swapie do auta innej marki.
S.W.A.P. Auto Serwis na ul. Maszewskiej ?
0 x
2x 480,744 USA Turbo,744 USA,850 T-5R,245 USA D24T+IC+, 945, 2x 440, 855 eR, V70 heico
ODPOWIEDZ