B234F po latach , co zrobić żeby było dobrze ?

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
Awatar użytkownika
knefel

B234F po latach , co zrobić żeby było dobrze ?

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: knefel »

więc tak , sprawiłem sobie dawce , głównie dla wnętrza i jakichś kawałków blach ale siedzi tam silnik b234f no i coraz bardziej korci mnie swap :D
jak widać po fotkach , w aucie nie ma w sumie wnętrza jak i wiązki , nie ma skrzynki stacyjki itp , komputer jeśli jest pod podszybiem to powinien być
silnik jest kompletny prócz alternatora i rozrusznika , to sobie załatwie , rozrusznik chyba pasuje z vw
moje pytanie to czy da sie go odpalić dysponując tylko tym kawałkiem instalacji która została ? jeśli tak to w jaki sposób ?bo co zrobić z motorem to wiem , zdejme pokrywe zaworów , wymyje , wykręce świece , zaleje naftą na pare dni , założe inne świece , skontroluje zapłon podam paliwo z bańki i heja

fotki
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 października 2016, 09:52 przez knefel, łącznie zmieniany 1 raz.
0 x
Awatar użytkownika
knefel

Re: odpalenie zastanego niekompletnego auta po latach

cóż, temat nieaktualny , kompa nie ma i nie ma sensu tego w tej budzie odpalać , mam inny problem mianowicie :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ten pasek który spadł to ten od wałków balansujących i zrobił pewno katastrofe w środku ?
czy nie taka lipa jak myśle ?
0 x
playzer

Post autor: playzer »

Nie wiem jak jest w Volvo ale w Fiacie Coupe pasek od balansów nie jest potrzebny. Gdy u mnie w Fiacie pasek się zerwał, skontrolowałem tylko czy nie przestawił paska głównego i normalnie uruchomiłem.
0 x
D24TIC power :-)
Staszku

Post autor: Staszku »

Wyciągnij resztki paska i sprawdź czy główny jest ustawiony jak trzeba.
U siebie przy okazji też pozbyłem się paska od balansu.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
0 x
Awatar użytkownika
knefel

Re: B234F po latach , co zrobić żeby było dobrze ?

tak czytam zagraniczne fora ( z translatorem więc nie wszystko rozumie) i z nich wychodzi że całkiem dobrym pomysłem jest założenie czapki 16v na blok zwykłego b230f , bo na bloku i tłokach od b230ft ma za niski stopień sprężania (okolice 9) więc wtedy chyba lepiej sie nadaje do turbo
jeśli sie myle to prosze o sprostowanie no i pytanko , jak to poskładać jeśli kiedyś jak już bedzie gotowy pomyślałbym o następnej przeróbce na b234ft ;)
0 x
xjtdi

Post autor: xjtdi »

Witam!

To mój pierwszy post na tym forum ale na innym forum udzielam się od lat. W temacie silnika B234F - jest to bardzo przyjemna w eksploatacji jednostka ale wymaga odrobinę większej dbałości niż silniki 8v.
Pasek wałków balansowych, jesli nie spowodował przestawienia paska głównego możesz wywalić i z silnikiem powinno być wszystko ok, niestety zwykle resztki tego paska dostają się pod główny i przestawiają rozrząd...
Co do posadzenia głowicy 16V na bloku B230F owszem jest to możliwe ale powinieneś też wymienić tłoki lub wyfrezować w tłokach od głowicy 8v podebrania na zawory głowicy 16v.
Kolejny problem to dorobienie mocowania do rolek rozrządu na bloku 8v - można znaleźć opisy i zdjęcia w necie.
Jeśli byś wsadził tę głowice na blok od B230FT/FK to ze względu na większe podebranie w tłokach obejdziesz się bez podfrezowań dod zawory.
Co do instalacji i okablowania - pasuje instalacja od silnika B230FB lub B230F z LH Jetronic 2.4. Okablowanie i wtyczki są p&p jedynie trzeba zmienić komp od wtrysku (przy prawej nodze pasażera) można zmienić komp od zapłonu(nad nogami kierowcy) ale nie jest to niezbedne, przepływomierz z końcówką numeru ...016 powinien być no i wydajniejsze wtryski. Jeśli potrzebujesz numery kompów i wtryskiwaczy to moge poszukać i Ci podać.
1 x
Awatar użytkownika
knefel

chyba pozbywanie sie dołu nie będzie konieczne , mimo spadniętego paska od wspomnianych wałków silnik potrafi się obrócić bez żadnych niepokojących dźwięków , jak motor będzie już pod dachem to go rozbiore zobacze co i jak i będe wiedział co dalej
wtryskiwacze są na silniku , są żółte jak moje z B230F , ale nie sprawdzałem numeru , LH 2.4 mam w samochodzie więc kolejna rzecz mniej , komp od wtrysku to rozumiem , a komp od zapłonu czym się różni ? tymi numerami kompów i wtrysków nie pogardze jeśli to nie problem :)
dzieki za małe kompendium wiedzy ;)
0 x
Awatar użytkownika
saabauto
Kontakt:

Post autor: saabauto »

knefel pisze:chyba pozbywanie sie dołu nie będzie konieczne , mimo spadniętego paska od wspomnianych wałków silnik potrafi się obrócić bez żadnych niepokojących dźwięków , jak motor będzie już pod dachem to go rozbiore zobacze co i jak i będe wiedział co dalej
wtryskiwacze są na silniku , są żółte jak moje z B230F , ale nie sprawdzałem numeru , LH 2.4 mam w samochodzie więc kolejna rzecz mniej , komp od wtrysku to rozumiem , a komp od zapłonu czym się różni ? tymi numerami kompów i wtrysków nie pogardze jeśli to nie problem :)
dzieki za małe kompendium wiedzy ;)
Złożenie tego silnika, to jedno, uszczelnienie, to drugie, zaś w PL sporym wyzwaniem jest dostępność wszystkich rolek. Robiłem rozrząd w B204GT i miałem mocny zgryz z dolną rolką zębatą, w końcu dostałem wszystkie części, ale jak się spojrzy w pudełko z kitem Gatesa, gdzie są wszystkie rolki i paski, ale brakuje właśnie tej zębatej, to widać, że niewiele to ma wspólnego z 8 zaworowymi redblockami. Silnik fajny, piękna jest jego praca w idlu - nie telepie, wkręca się w obroty bardzo ładnie, ale jak tylko bez oleju pojeździ, albo będzie zgrzany - szlag trafia małą głowicę i zaczyna lać olejem z mikropęknięć. No i koszt kompletnego rozrządu też jest porażający, można go skompletować, bo paski jeszcze bywają, ale za same rolki czasem 600zł i więcej trzeba wyłożyć. Ot i tak.
0 x
--
pzdr. Mateusz Nowakowski vel George
http://www.naprawavolvo.pl
tel: 500 740 940
Awatar użytkownika
knefel

od biedy do przełknięcia , ponoć były dwa rodzaje rolek w zależności od silnika i jeden typ prościej dorwać jak drugi , jak je rozróżnić ?
pytanie o to czy nikt nie próbował dosztukować rolek od czegoś innego wydaje mi sie naiwne i go nie zadam :)
0 x
xjtdi

Post autor: xjtdi »

Po zdjęciach widac, że masz nowszy silnik niż moje - ja mam z manualnym napinaczem - wtedy pasek ma 164zęby ty masz z hydraulicznym napinaczem wtedy pasek 167zebów. Rolek do paska od wałków balansowych raczej nie dobierzesz z niczego innego, do paska głównego owszem posadzając tę głowice na bloku B230F użyłem rolek z VW ale tam dorabiałem całe mocowanie rolek więc mogłem użyć czegokolwiek i dopasować do tego mocowanie.
0 x
ODPOWIEDZ