Jest w Wawie "dobry magik" od sprzęgieł - cholercia nie wiem czy dobrze kojarzę nazwisko - Radzikowski - ponoć jeden z najlepszych w 100licy i proponuje obić u Niego nieco grubsze okładziny i nieco szersze 1-1,5mm. Wiem że ktoś z VF chyba u niego robił do M90 w taki sposób i śmiga zacnie.
Dwumasy podobno nie chce do VOLVO 940 robić gdyż nie ma do niej części. Ale sprawdzi i wyszlifuje, tak samo jak i spr docisk. Myślę ze warto zainwestować w to, aby obejrzał zestaw przed montażem. Dwumasę regenerował w Poznaniu Adam z Puław w cenie ok 300plnów. Jeżdzi już długo po regeneracji.
Jeżeli wyjmiesz skrzynie to zrób co masz dostęp - oleum i simmeringi. Ponoć oleum się nie wymienia w skrzyni ale to moim zdaniem nie do końca prawda (tak przy okazji tematu nawet nie wiem czy M90 ma korek spustowy

).
Wyważ przy okazji wał. A skoro już wał wyleci to proponuje do mostu zajrzeć i tam zerknąć na simmering i oleum.
To samo proponuje co Koledzy powyżej - bo to długo czasowa inwestycja i pewnie to samo bym zrobił a wiec wymienił simmering silnika od strony sprzęgła. Na pewno nowe łożysko i to markowe. Looknołbym przy okazji na łapę sprzęgła i na wysprzęglik.
Co do kół zamachowych to są do wyhaczenia z M46 i M47. Mała obróbka i jest ono do dalszej eksploatacji.
Natomiast co do docisków to sam szukam wiedzy czy do M90 -> Diesla z turbo i bez turbiny ORAZ do B230 FK i FT jest ten sam docisk a tylko występuje różnica w tarczy. Z katalogu Sachs'a mało wysiorpałem informacji w tej kwestii.