Przygotowanie dwumasy do podmiany

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
Awatar użytkownika
Mataj

Przygotowanie dwumasy do podmiany

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Mataj »

Moja dwumasa od jakiś 20k km radośnie sobie stuka. W międzyczasie udało mi się odkupić komplet na wymianę. Komplet jest w zdaje się dobrym stanie.
Stan widać na załączonych zdjęciach, tarcza sprzęgła ma równo 7mm. Koło zamachowe nie wykazuje luzów.
Teraz pytania:
1. Co przy okazji wymieniać?
2. Jak to oczyścić, żeby nie wyrzucać takiego rdzewiaka do samochodu?
3. Czy warto obijać na nowo tarczę sprzęgła, jeśli obecna ma 7 mm? Moja obecna nie wykazuje najmniejszych uślizgów, a pewnie jest bardziej zjechana. Jeśli tak to gdzie to zrobić w okolicy Warszawy?
4. Inne uwagi nieprzewidziane w pytaniach powyżej...

Pacjent to oczywiście 945 B200FT, M90, 1995.

Zdjęcia omawianego zestawu:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Starannie wydziergane na Tapatalku.
0 x
deejay.ftb

Re: Przygotowanie dwumasy do podmiany

Post autor: deejay.ftb »

Mataj pisze:4. Inne uwagi nieprzewidziane w pytaniach powyżej...
mysle ze swiezy tylny uszczelniacz walu korbowego nie zaszkodzi nawet jezeli obecny nie cieknie. i tak bedziesz mial go na wierzchu.
0 x
"he who shall be last, shall be sideways and smiling"
~Jezza, 19:3

wiele rzeczy sie skonczylo, inne jeszcze trwaja ale i to juz niedlugo
Awatar użytkownika
Mataj

Najchętniej bym wymienił na zestaw ze sztywnym kołem, ale nie mogę znaleźć takiego zestawu.
Uszczelniacz słusznie! Myślę jeszcze o wymianie oleju w skrzyni. Nie wiem czy jest sens jeszcze coś robić.
Tarczy chyba nie będę podbijał, nówka na chyba coś ok 8mm.

0 x
Awatar użytkownika
nckpol

Post autor: nckpol »

deejay.ftb pisze:
Mataj pisze:4. Inne uwagi nieprzewidziane w pytaniach powyżej...
mysle ze swiezy tylny uszczelniacz walu korbowego nie zaszkodzi nawet jezeli obecny nie cieknie. i tak bedziesz mial go na wierzchu.
zaopatrz się też w uszczelniacz skrzyni - i tak będziesz ją miał na wierzchu.
Do tego łożysko oporowe
0 x
Awatar użytkownika
Sinuspi

Post autor: Sinuspi »

Jest w Wawie "dobry magik" od sprzęgieł - cholercia nie wiem czy dobrze kojarzę nazwisko - Radzikowski - ponoć jeden z najlepszych w 100licy i proponuje obić u Niego nieco grubsze okładziny i nieco szersze 1-1,5mm. Wiem że ktoś z VF chyba u niego robił do M90 w taki sposób i śmiga zacnie.
Dwumasy podobno nie chce do VOLVO 940 robić gdyż nie ma do niej części. Ale sprawdzi i wyszlifuje, tak samo jak i spr docisk. Myślę ze warto zainwestować w to, aby obejrzał zestaw przed montażem. Dwumasę regenerował w Poznaniu Adam z Puław w cenie ok 300plnów. Jeżdzi już długo po regeneracji.
Jeżeli wyjmiesz skrzynie to zrób co masz dostęp - oleum i simmeringi. Ponoć oleum się nie wymienia w skrzyni ale to moim zdaniem nie do końca prawda (tak przy okazji tematu nawet nie wiem czy M90 ma korek spustowy :roll: ).
Wyważ przy okazji wał. A skoro już wał wyleci to proponuje do mostu zajrzeć i tam zerknąć na simmering i oleum.

To samo proponuje co Koledzy powyżej - bo to długo czasowa inwestycja i pewnie to samo bym zrobił a wiec wymienił simmering silnika od strony sprzęgła. Na pewno nowe łożysko i to markowe. Looknołbym przy okazji na łapę sprzęgła i na wysprzęglik.

Co do kół zamachowych to są do wyhaczenia z M46 i M47. Mała obróbka i jest ono do dalszej eksploatacji.
Natomiast co do docisków to sam szukam wiedzy czy do M90 -> Diesla z turbo i bez turbiny ORAZ do B230 FK i FT jest ten sam docisk a tylko występuje różnica w tarczy. Z katalogu Sachs'a mało wysiorpałem informacji w tej kwestii.
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika
Mataj

Sinuspi pisze: Co do kół zamachowych to są do wyhaczenia z M46 i M47. Mała obróbka i jest ono do dalszej eksploatacji.
No tak tylko jeszcze tam w kole powinien być otwór na czujnik, a to powoduje, że nie wiedząc jak dokładnie ma to wyglądać trochę nie chcę ryzykować zakupu w ciemno via allegro czy inne olx, to samo tyczy się tarczy i docisku. Wiem o różnicy w ilości zębów (20-22), ale niewiele poza tym. Inaczej rzecz ujmując - chętnie bym zrobił odchudzone koło zamachowe (to jest praktycznie połowa wagi dwumasy), ale potrzebowałbym pomocnej dłoni przy szukaniu takiego zestawu.

Co do oleju - ja raczej nie "z tych". To jest część mechaniczna, pracująca non stop. Nie ma bata, żeby brak wymiany oleju nie wpłynął negatywnie na działanie skrzyni. Jestem w stanie zrozumieć jeśli ktoś tego nie robi, bo całość jest ok (nic nie cieknie, nie wymienia simmeringów), ale przy okazji to nie jest dramatyczny koszt, a nawet dla świętego spokoju można zrobić.

Swoją drogą:
- Simmeringi
- Olej skrzyni
- Wyważenie wału
- Olej w moście
- Uszczelnienia mostu
- Łożysko
- Łapa
- Wysprzęglik (płukany niedawno, jest w dobrym stanie)

Lista się zrobiła dość długa :P
0 x
Awatar użytkownika
Sinuspi

Post autor: Sinuspi »

Mataj wydaje mi się ze koła zamachowe z 74X - 94X - wersji LH-Jet i M47 czy z OD maja halotron mocowany jak w naszych cegłach. Pewnie też trzeba zwracać uwagę przy ich montażu na odpowiednie rozłożenie zębów wieńca.
No :roll: fakt zestawy bez dwumasy są żywotniejsze. :?
Tak, lista długa, ale za to jaka później frajda z jazdy :D
Jeżeli chcesz mieć czyste to może w kąpieli jak głowice czy np obudowy przekładni są czyszczone, choć to bardziej pomaga na substancje smoliste. Obadaj czy masz gładź docisku i koła nieprowokowane a tym nalotem sie nie tak przejmuj ;)
Widziałem zestaw odebrany od Radzikowskiego po weryfikacji i wystawiony do sprzedaży. Czyściutki że można chlebek położyć 8-) więc wg mnie warto aby ktoś z jego warsztatu obejrzał przed montażem twoje zabawki.
0 x
Kanciaste VOLVO - ZAWSZE w drodze.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika
Mataj

Czyli koło takie: http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5557048050 ?
Do tego komplet tarcza + docisk z 940 M90 diesel?

0 x
Awatar użytkownika
Kaban

Post autor: Kaban »

Dokladnie tak :)

Wysłane z telefonu.
0 x
.
deejay.ftb

Post autor: deejay.ftb »

+1, sam mam taki wlasnie zestaw. kupujac kolo zamachowe zmaltretuj sprzedajacego o sruby mocujace je do walu bo dwumas z racji grubosci jest przykrecony dluzszymi ktore trzeba ucinac zeby trzymaly sztywne kolo (pisali tak na TB tudziez jeszcze dopytywalem o to kogutosa). wzglednie gdyby sprzedawca nie mial to pomierze swoje i sobie dokupisz.

odnosnie wspomnianego Pana Marka Radzikowskiego to niczego nie ujmujac jego wiedzy i fachowosci nie moge go polecic - otoz na poczatku roku mialem okazje oddawac mu do obrobki dwa zestawy sprzegiel do leciwych Audi ktore mialy zauwazalnie przybrac na mocy. pierwszy zestaw przelezal najpierw umowiony miesiac zanim przyszla jego kolej, po czym Pan Marek stwierdzil ze nie moze dobrac lozyska oporowego i po trzech kolejnych miesiacach monitowania zakomunikowal ze sie poddaje. sprzeglo pojechalo do Bydgoszczy. zestaw drugi wyjechal juz zrobiony ale o ile dobrze pamietam termin tez byl wyraznie odbiegajacy od pierwotnie deklarowanego.
0 x
"he who shall be last, shall be sideways and smiling"
~Jezza, 19:3

wiele rzeczy sie skonczylo, inne jeszcze trwaja ale i to juz niedlugo
ODPOWIEDZ