Podłączenie radia CR-915 pod starą instalacje w 740

Wszystko co dotyczy zwykłego utrzymania auta w fabrycznej specyfikacji
Awatar użytkownika
JoeM
Posty: 1522
Rejestracja: 23 listopada 2014, 15:49
Lokalizacja: Poznań / Wiry
Kontaktowanie:

Re: Podłączenie radia CR-915 pod starą instalacje w 740

Postautor: JoeM » 04 marca 2018, 20:56

Radio działa i to nie jest problemem. Ten stały + potrzebuje dla potrzymania pamięci stacji i kodu. Do dzisiaj miałem pominięta stacyjkę i se myślę nawet lepiej bo bez kluczyka radio cyka. Niestety stare przyzwyczajenia zmuszają mnie do fabrycznego użycia + ze stacyjki. Zostawiłem na noc radio niewyłączone i w efekcie akumulator zdechł. Pisałem już że nienawidzę elektryki.
0 x

Awatar użytkownika
fonderal
Posty: 649
Rejestracja: 09 października 2014, 10:10
Lokalizacja: WK i WL

Re: Podłączenie radia CR-915 pod starą instalacje w 740

Postautor: fonderal » 05 marca 2018, 00:27

Ano bez stałego plusa się nie da, ale jak wszystko działa na czerwonym, to po prostu odpuść zielono-czerwony. Plus po stacyjce jest wygodny, sam kiedyś zawsze podłączałem radia bez niego, ale jak raz spróbowałem to już tak zostało. Mój najnowszy nabytek nie ma w ogóle takiej opcji, będę się musiał pilnować...
Z ciekawości, masz ściemniacz podświetlenia zegarów i symboli?
0 x

Awatar użytkownika
JoeM
Posty: 1522
Rejestracja: 23 listopada 2014, 15:49
Lokalizacja: Poznań / Wiry
Kontaktowanie:

Re: Podłączenie radia CR-915 pod starą instalacje w 740

Postautor: JoeM » 05 marca 2018, 09:33

Ściemniacz mam tylko w liczniku (siedemsetkowy, przedliftowy). Gdzie znajdę stały + poza akumulatorem. Gdzieś koło bezpieczników znajdę? Czy ciągnąć go od akumulatora?
0 x

Awatar użytkownika
JoeM
Posty: 1522
Rejestracja: 23 listopada 2014, 15:49
Lokalizacja: Poznań / Wiry
Kontaktowanie:

Re: Podłączenie radia CR-915 pod starą instalacje w 740

Postautor: JoeM » 09 marca 2018, 10:23

Po poprowadzeniu stałego plusa i podłoczeniu znowu załączyła się dmuchawa. Okazało się że to wina zakupionego złącza gdzie zmostkowana była pozycja 12 i 13 (plus po stacyjne z plusem stałym). Rozłączyłem te dwa przewody i jest ok. Niestety nie mam jeszcze podświetlania klawisz. Jest podświetlanie wyświetlacza które reaguje również na ściemnianie. Z kostki pozostał mi tylko DIM. Jarek, pisałeś wcześniej że DIM podłączamy pozycyjne, (w 740 być może pin 6, żółto - biały, trzeba sprawdzić jakąś żarówką). Ten pin 6 szukać mam przy pokrętle świateł? W wiązce radiowej nie ma przewodu żółto-białego. Czy jeśli DIM podepnę pod + to powinno zapalić się podświetlanie przycisków.
0 x

Awatar użytkownika
endriugto
Posty: 2210
Rejestracja: 28 października 2015, 15:26
Lokalizacja: Skórzewo 509 315 886

Re: Podłączenie radia CR-915 pod starą instalacje w 740

Postautor: endriugto » 09 marca 2018, 10:31

Tak tylko dla pewności spytam. Włączyłeś światła pozycyjne? Bo bez włączenia świateł działa właśnie tylko podświetlenie wyświetlacza.
0 x

Awatar użytkownika
JoeM
Posty: 1522
Rejestracja: 23 listopada 2014, 15:49
Lokalizacja: Poznań / Wiry
Kontaktowanie:

Re: Podłączenie radia CR-915 pod starą instalacje w 740

Postautor: JoeM » 09 marca 2018, 12:38

Pozycyjne u mnie są włączone cały czas. Czy z tą pozycją działa to nie wiem. Póki co pytałem o to gdzie tego szukać. Sprawdzę może wieczorem to pokrętło od włączania świateł bo chyba o nie chodziło Fonderalowi.
0 x

Awatar użytkownika
fonderal
Posty: 649
Rejestracja: 09 października 2014, 10:10
Lokalizacja: WK i WL

Re: Podłączenie radia CR-915 pod starą instalacje w 740

Postautor: fonderal » 09 marca 2018, 20:12

W 940 DIMM jest podłączone pod pin 4 wyłącznika świateł. Ale jak podłączysz w jakikolwiek miejsce, gdzie pojawia się zasilanie po włączeniu pozycyjnych - będzie dobrze. W zasadzie skoro i tak masz pozycyjne na stałe, to możesz DIMM podłączyć pod plus po stacyjce, efekt będzie taki sam.
0 x

Awatar użytkownika
JoeM
Posty: 1522
Rejestracja: 23 listopada 2014, 15:49
Lokalizacja: Poznań / Wiry
Kontaktowanie:

Re: Podłączenie radia CR-915 pod starą instalacje w 740

Postautor: JoeM » 09 marca 2018, 21:11

fonderal pisze:W 940 DIMM jest podłączone pod pin 4 wyłącznika świateł. Ale jak podłączysz w jakikolwiek miejsce, gdzie pojawia się zasilanie po włączeniu pozycyjnych - będzie dobrze. W zasadzie skoro i tak masz pozycyjne na stałe, to możesz DIMM podłączyć pod plus po stacyjce, efekt będzie taki sam.


Dim wcześniej podłączałem pod stały + ale nadal przyciski nie świeciły się. Powiedz mi Jarek po co są w gnieździe radia dwie masy i dwa stałe +? Czy można je łączyć ze sobą? W zakupionym złączu przy dużej wtyczce nie ma masy przy pozycji nr 14. Czy może to mieć coś wspólnego z brakiem podświetlania przycisków?
0 x

Awatar użytkownika
fonderal
Posty: 649
Rejestracja: 09 października 2014, 10:10
Lokalizacja: WK i WL

Re: Podłączenie radia CR-915 pod starą instalacje w 740

Postautor: fonderal » 09 marca 2018, 23:20

W CR-906 grzebałem dość dawno, ale coś mi świta, że na płytce w radiu te dwa plusy i obie masy są ze sobą połączone. Musiałbym zajrzeć do radia, ale gdzieś je wetknąłem i nie pamiętam gdzie...
Generalnie takie przyłącze jak w CR-906 jest używane w wielu radiach, np. w całej serii SC, tam jest potrzebne doprowadzenie dwóch oddzielnych przewodów.

Gdyby się okazało, że jednak moja pamięć jest zawodna nic nie stoi na przeszkodzie, żeby po stronie kostki zrobić mostek przy plusach i masach, nic złego się nie stanie.

edit:
Radio nadal gdzieś tam leży w szpargałach, ale przypomniałem sobie, że porobiłem zdjęcia:) Radio CR-906, takie jak Twoje.
No i jednak pamięć mnie nie zawiodła, plusy i masy są w radiu połączone ze sobą. Także wystarczy jedna masa i jeden plus.

Obrazek

edit kolejny:
Jest jeszcze jeden, do bólu prozaiczny powód nieświecenia klawiszy: przepalone żarówki. Są dość trwałe, ale nie są wieczne...
0 x

Awatar użytkownika
JoeM
Posty: 1522
Rejestracja: 23 listopada 2014, 15:49
Lokalizacja: Poznań / Wiry
Kontaktowanie:

Re: Podłączenie radia CR-915 pod starą instalacje w 740

Postautor: JoeM » 11 marca 2018, 15:47

Wszystko już ok. RHEO+ i RHEO- podłączone do jednej z żarówek podświetlania klawiszy włączania świateł dodatkowych. Dimm nie został wykorzystany. Klawisze świecą bez niego. Ściemnianie działa, a klawisze świeca dopiero przy pozycji 2 stacyjki. Dzięki Jarku za pomoc.

Obrazek
1 x


Wróć do „Bieżąca obsługa aut”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości