Wtryski do redblocka turbo.

Wszystko co ma poprawić albo zepsuć fabryczną konfigurację
volvnietybombel
Posty: 258
Rejestracja: 09 października 2014, 20:10
Lokalizacja: Lublin

Re: Wtryski do redblocka turbo.

Postautor: volvnietybombel » 03 grudnia 2016, 13:53

ok jak masz Szweda w Polsce i cena jest przyzwoita to się można bawić :)
i jak zapytał Grzesiek -ile ?
PS miałem różne programy i mam możliwość ich porównania na programatorze -różnie to bywało z tymi pisanymi pod konkretne ustawienia (czasami były niesamowicie podobne do tych sprzedawanych na znanych aukcjach :) ) -tak to jest z ludźmi, więc jak masz kogoś zaufanego i znającego się na tym co robi to git, testuj i jak wszystko będzie ok do podaj namiar czy jak
dla mnie osobiście ważny jest wykres z hamowni i odczyt AFR
w swoim turbo codziennego użytku jak na razie nie mam zamiaru kombinować z instalacją tyko zmeniam kości -jak jest możliwość porównania czegoś nowego to jestem zaineresowany, o ile cena nie zwala z nóg
pozdrawiam
0 x

volvnietybombel
Posty: 258
Rejestracja: 09 października 2014, 20:10
Lokalizacja: Lublin

Re: Wtryski do redblocka turbo.

Postautor: volvnietybombel » 03 grudnia 2016, 13:54

chyba pisaliśmy jednocześnie -część nieaktualna :), cena przyzwoita
0 x

volvnietybombel
Posty: 258
Rejestracja: 09 października 2014, 20:10
Lokalizacja: Lublin

Re: Wtryski do redblocka turbo.

Postautor: volvnietybombel » 03 grudnia 2016, 13:57

Michał
w sumie można by się w końcu skrzyknąć i porównać na hamowni te wszystkie kości ( to samo auto, różne kompy) - twój pomysł-pomiar zbiorowy :)
0 x

Awatar użytkownika
grzesiek-s
Posty: 118
Rejestracja: 31 maja 2015, 01:43
Lokalizacja: Warszawa GS-AUTO
Kontaktowanie:

Re: Wtryski do redblocka turbo.

Postautor: grzesiek-s » 03 grudnia 2016, 14:27

Jeżeli rzeczywiście jest to takie dobre i kosztuje 400zł to warto.
Pytanie czy programowany jest istniejący procek czy musi być wylutowany z płyty głównej (jak?) czy też procek ma być na podstawce i jest podmieniany na inny?
0 x
www.facebook.com/gsauto <--- co nowego na warsztacie :)

volvnietybombel
Posty: 258
Rejestracja: 09 października 2014, 20:10
Lokalizacja: Lublin

Re: Wtryski do redblocka turbo.

Postautor: volvnietybombel » 03 grudnia 2016, 15:49

programuje się pamięć, procek zostaje
pamięć w ECU jest wymienna, pamięć w EZK jest wymienna w "złotych komputerach", w innych jest to trochę problematyczne
program lepiej wczytać do nowej pamięci (koszt ok 15zł/szt) i jakby co można zawsze wrócić do OE
0 x

Awatar użytkownika
saabauto
Posty: 375
Rejestracja: 02 listopada 2014, 12:16
Lokalizacja: W-wa Okęcie, Czardasza 2
Kontaktowanie:

Re: Wtryski do redblocka turbo.

Postautor: saabauto » 03 grudnia 2016, 17:14

volvnietybombel pisze:ok jak masz Szweda w Polsce i cena jest przyzwoita to się można bawić :)
i jak zapytał Grzesiek -ile ?
jak wszystko będzie ok do podaj namiar czy jak


Mam Polaka w Polsce, w Warszawie :-) cenę podałem, namiaru nie podam, no co Ty :-)

Programowane są nowe kości, byłoby dziadostwem zagrywać stare elementy.

Ale do zrobienia poziomów/stage/leveli czy jak nazwać kolejne stopnie modyfikacji, konieczne są konkretne dane, na razie skupię się na 3 poziomach. Pierwszy - poprawienie fabryki na pełnej serii, drugi, tak na doładowaniu około 0,7Bar, jak się sprawdzą tak, jak obecne, będę działał dalej do 1 Bara :-) póki co wiem, że z kostkami na w pełni seryjnych gratach, po modyfikacji można bezpiecznie dokręcić do 0,9Bar i nie ma ubogo, mój czarny śmigał (w pełnej serii dolot/wydech) przez chwilę na testowych kostkach 1,1Bar ale szkoda mi skrzyni, choć wóz wspaniale uciekał spod tyłka :-D a AFR i dawki paliwa wskazywały, że mógłby jeszcze :-)

Będę miał pewne, sprawdzone kości, to będę się chwalił, zhamować w Wawie można w kilku miejscach wóz.

Póki co były testowe i wypadło obiecująco.
0 x
--
pzdr. Mateusz Nowakowski vel George
http://www.naprawavolvo.pl
tel: +48 888 623 332
945 B230FT+ AW71 '98
744 B230FB+ AW71 '89

Awatar użytkownika
saabauto
Posty: 375
Rejestracja: 02 listopada 2014, 12:16
Lokalizacja: W-wa Okęcie, Czardasza 2
Kontaktowanie:

Re: Wtryski do redblocka turbo.

Postautor: saabauto » 03 grudnia 2016, 17:17

grzesiek-s pisze:Jeżeli rzeczywiście jest to takie dobre i kosztuje 400zł to warto.
Pytanie czy programowany jest istniejący procek czy musi być wylutowany z płyty głównej (jak?) czy też procek ma być na podstawce i jest podmieniany na inny?


Grzesiu. Ciebie bym o takie pytanie nie posądził :-) starego tjunera...

Wyjmujesz puszkę ECU, zdejmujesz zaślepkę plastikową, wyjmujesz z podstawki mikroprocesor, wkładasz drugi.
Jeśli puszkę EZK masz plastikową to d... ale jeśli srebrną/złotą, to analogiczna sytuacja - wyjmujesz starą, wkładasz nową.
0 x
--
pzdr. Mateusz Nowakowski vel George
http://www.naprawavolvo.pl
tel: +48 888 623 332
945 B230FT+ AW71 '98
744 B230FB+ AW71 '89

Awatar użytkownika
grzesiek-s
Posty: 118
Rejestracja: 31 maja 2015, 01:43
Lokalizacja: Warszawa GS-AUTO
Kontaktowanie:

Re: Wtryski do redblocka turbo.

Postautor: grzesiek-s » 03 grudnia 2016, 22:14

Czyli klasycznie, o to mi chodziło.
Byłem ciekawy czy przez te ostatnie 8 lat świat wymyślił coś nowego ale widzę, że tu po staremu.
0 x
www.facebook.com/gsauto <--- co nowego na warsztacie :)

potoczasty
Posty: 302
Rejestracja: 02 października 2014, 22:45
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wtryski do redblocka turbo.

Postautor: potoczasty » 12 stycznia 2017, 13:50

I coś wiadomo o tych magicznych programach ;) ?
0 x

re5pect
Posty: 383
Rejestracja: 20 listopada 2014, 21:39

Re: Wtryski do redblocka turbo.

Postautor: re5pect » 12 stycznia 2017, 14:53

Skoro temat ożył to powiem conieco o problemie z pierwszego posta ;)
Po zmianie wtrysków z SAAB'a na "orange tops" moc wzrosła o jakieś 30%. Czyli źródło głównego problemu zostało znalezione.
Kupiłem też białe wtryski (..766) i założę je do 760, a pomarańczowe (...785) powędrują do 740 ze względu na lepszą "mgiełkę".
0 x


Wróć do „Modyfikacje osiągów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości